12 x Spaanse cultuur waar ik aan moest wennen

Een verhuizing naar het buitenland is een grote stap. Het zoeken naar een huis en een baan, maar ook het aanpassen aan een nieuwe cultuur kan nog wel eens een dingetje zijn. In mijn geval kwam ik naar Valencia voor een taalcursus van 3 maanden. Hier leerde ik veel mensen kennen uit verschillende landen. Op dat moment was het vooral aanpassen aan het weer, het eten en het dagritme. Pas toen ik onder andere mijn Zuid-Spaanse vriend leerde kennen en werk ging zoeken, begon de culture shock pas echt! Lees hieronder aan welke 12 dingen van de Spaanse cultuur ik het meest moest wennen.

1 De taal

Ook al had ik 3 maanden lang mijn Spaans bijgespijkerd, je leert een taal pas écht als je het in de praktijk moet gebruiken. Mijn eerste baantje op een kantoor was daarom een prima oefening. Ik moest er de telefoon opnemen in het Spaans. Ik kan je vertellen dat ik in het begin vurig hoopte dat die telefoon zo min mogelijk over ging.

Als die dan wel ging, dan kwam het wel eens voor dat ik boze of geïrriteerde klanten aan de telefoon had, omdat ik soms niet helemaal begreep wat ze zeiden. Oeps! Wel lukte het me op den duur de taal goed onder de knie te krijgen en niet meer zo verlegen te zijn wanneer ik in het Spaans moest praten. Toch heb ik pas écht vloeiend Spaans leren spreken toen ik mijn vriend leerde kennen. Natuurlijk maak ik nog steeds grammaticafoutjes en kom ik soms niet uit m’n woorden, maar inmiddels spreek ik meer Spaans dan Nederlands. Ik heb zelfs geleerd te discussiëren en ruzie maken in het Spaans, al is dat het ingewikkeldst, aangezien je in een verhit gesprek niet altijd op de juiste woorden kan komen terwijl je die wel direct nodig hebt. Stemverheffing is in de Spaanse cultuur ook heel normaal. Wij Nederlanders vatten een gesprek met stemverheffing al gauw op als ruzie of irritatie, terwijl er voor een Spanjaard waarschijnlijk helemaal niets aan de hand is. Ook moest ik wennen aan het overdreven gebruik van woorden als guapo, guapa of cariño (schat) door mensen die je helemaal niet kent. Dit is hier nu eenmaal de manier van spreken en over het algemeen geen directe flirtpoging van de kassière dus.

2 De Spaanse mentaliteit en het gebrek aan planning

Heb je een sollicitatie in Spanje? Kijk er niet raar van op als je op tijd aankomt en de persoon waarmee je het gesprek hebt er nog niet eens is, of helemaal niet komt opdagen! In Nederland is dit onvoorstelbaar, maar hier heb ik het een aantal keer meegemaakt. Ook heb ik in Spanje geleerd dingen meer op z’n beloop te laten en dat niet altijd alles alvast gepland hoeft te worden. Daarnaast wordt de tijd in de Spaanse cultuur niet erg serieus genomen. Als mijn vriend zegt dat hij er over 5 minuten is, kan ik daar rustig 20 minuten bij optellen. Bedenken wat je met kerst gaat doen of samen een vakantie plannen? Dat kan morgen ook. Of volgende maand.

Oja, begroet je iemand die je niet kent? Hup, gewoon 2 zoenen geven. Niet alleen aan de vrienden van je vrienden, ook aan de makelaar die je een huis laat zien, de persoon waarvan je een tweedehands fiets overneemt, of een arts waar je al meerdere keren op consult ben geweest.

3 Het grote aantal volksfeesten

Traditie is ongeveer synoniem aan de woorden Spaanse cultuur. Voor iedere religieuze aangelegenheid en heilige wordt er hier een groot traditioneel feest gegeven, wat vaak ook een vrije dag is. Deze feesten bestaan het liefst uit een 4 uur durende optocht, klederdracht én fanfareband. Kijk dus niet vreemd op als je opeens een grote groep mensen een altaar door de straat ziet dragen. Er is zelfs een processie voor de patroonheilige van vrachtwagens waarbij om 8u ’s ochtends onder begeleiding van veel getoeter een optocht van vrachtwagens door de stad gaat.

Typische processies in de Spaanse cultuur

Het bekendste volksfeest is hier natuurlijk Fallas. Er is dan bijna de hele maand maart feest en iedere dag vuurwerk. Valencia is sowieso expert in vuurwerk. Zodra het kan, worden de pijlen en rotjes uit de kast getrokken. Houd je ervan, kom dan zeker naar Valencia tijdens Fallas, in de maand juli of tijdens nationale feestdag op 9 oktober, want je zult de meest geweldige vuurwerkshows meemaken. Bij de belangrijkste evenementen wordt alles gedaan om zoveel mogelijk indruk te maken. De shows duren vaak wel 20 minuten lang met zoveel mogelijk harde knallen. Neem bijvoorbeeld de Mascleta. Dit is vuurwerk overdag, waarbij het om het ritme van de knallen gaat. Heel indrukwekkend!

4 Alcohol

Niets is hier normaler dan biertjes tijdens werklunches buiten de deur en gin tonics om 12u ’s middags. In het begin verbaasde ik me daar behoorlijk over. Ik kon me niet voorstellen dat dit net zo makkelijk in Nederland zou gebeuren. Toch is het hier de normaalste zaak van de wereld. Inmiddels is het is wel steeds gebruikelijker om een alcoholvrij biertje te bestellen.

5 Het buitenleven

Het zal ongetwijfeld door het weer komen, maar als je hier afspreekt met vrienden doe je dat buiten de deur in een bar. Geen wonder dat er in dit land de meeste bars per bewoner zijn. Je vindt er 1 op 200 bewoners! Op de meeste terrassen zitten altijd wel mensen, zomer of winter, het maakt niet uit. Tijdens de zomer zie je in de avond vaak hele gezinnen nog buiten zitten en kinderen zullen tot laat buitenspelen. Die gaat echt niet om 8u al naar bed.

6 Loterij

In Nederland moest ik niks van loterijen hebben, maar hier speel ik af en toe wel eens mee en dat komt door mijn vriend. Loterijen zijn hier heilig, iedereen doet er aan mee. Mensen verkopen loten op straat en tijdens de kerstperiode wordt iedereen zenuwachtig, omdat dan de grote kerstloterij eraan komt. Wij kopen af en toe een lot van 2.50 euro. Het meeste dat ik er ooit mee heb gewonnen is 7 euro en niet die 50 miljoen waar altijd reclame voor wordt gemaakt. Een tijdje terug kochten we er weer eentje en die stopte ik in m’n tas. Daarna gingen we de stad in en in de Mediamarkt werden we ineens aangesproken door een beveiliger. Of we die dag een lot hadden gekocht. Niet wetende wat de man bedoelde, zei mijn vriend dat dat klopte. De bewaker zei dat ze een lot op de grond hadden gevonden en via de bewakingsbeelden op zoek waren gegaan naar de eigenaar, want “stel je voor dat precies dat lot de 50 miljoen zou winnen!”

Plechtig werd aan ons het briefje overhandigt. Mijn vriend werd helemaal enthousiast en was er van overtuigd dat dit het winnende lot wel móést zijn. En wat denk je? We wonnen er precies 0 euro mee!

7 Zorgsysteem en antibiotica kopen

Er bestaan in Spanje 2 verschillende zorgsystemen. De openbare en de privé zorginstellingen. Iedereen die werkt of heeft gewerkt, heeft toegang tot de openbare zorgverlening. Een privé zorgverzekering is niet verplicht. Vaak zijn er lange rijen en wachttijden bij openbare ziekenhuizen en huisartsen. Voor iets simpels als bloedprikken of controle moet je vaak een week wachten, voor poliklinieken kan de wachttijd oplopen tot 6 maanden. Ook kun je allerlei zware medicijnen zoals antibiotica zonder recept kopen bij de apotheek. Onvoorstelbaar in Nederland!

Nog een aantal typische dingen van de Spaanse cultuur in Valencia waar je van kunt opkijken:

8 Iedereen stopt bij het zebrapad en als er per ongelijk wordt doorgereden verontschuldigt de automobilist zich.

9 Er zijn ongelofelijk veel mensen met honden in de stad. Het is verplicht hondenpoep op te ruimen, maar dat gebeurt helaas niet altijd. Hierdoor worden de toch al niet zo schone straten van Valencia nog viezer.

10 Het decibelgehalte in een drukke bar. Neem lekker je oordoppen mee als je een avondje uit gaat, want je gaat doof naar huis. Ik versta mezelf niet eens als ik op zo’n moment een poging doe met iemand te praten.

11 Vuurwerk kopen? Dat kan gewoon op de hoek van de straat in de woonwijk. Is het Fallas? Dan zie je de allerkleinsten met knalerwten gooien en papa en mama doen gezellig mee of zitten met een drankje op het terras.

12 Het is hier normaal dat veel terrasjes vlak naast de weg waar bussen en auto’s racen óf vlak naast de vuilniscontainer te vinden zijn.

Wat is voor jou de grootste cultuurshock in Spanje?

Ken jij deze weetjes over Valencia al?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.