Metrostation Valencia

Reizen en Openbaar vervoer in Valencia

Ondanks dat Valencia geen enorme stad is, heeft het toch een uitgebreid netwerk voor het openbaar vervoer. Met de metro en de hierop aansluitende tramlijn kom je vrijwel overal. Met de bus, die iets ingewikkelder in elkaar zit, kom je nóg verder. Sinds kort is er 1 vervoersbewijs voor zowel bus, metro en trein, genaamd SUMA. Handig, want nu hoef je niet meer voor elk openbaar vervoer in Valencia apart een kaartje te kopen.

Metro

De metro in Valencia heeft in totaal 10 lijnen, waarvan een deel bovengronds is en wordt aangeduid als ’tranvia’. Het metrosysteem heeft in totaal 3 zones, A, B, en C. Het vliegveld ligt in zone C, het centrum in zone A.

Vanaf het vliegveld

Vanaf het vliegveld ben je met de metrolijn 3 of 5 het snelst en goedkoopst bij je bestemming. De vertrektijden zijn regelmatig en worden aangegeven op het informatiebord boven het perron. Beide lijnen komen langs het centrum.

Je kunt op station Aeroport bij de kaartautomaat of het loket een enkeltje kopen voor 4,80 euro. Hierbij is 1 euro voor het papieren kaartje inbegrepen, dat je later opnieuw kunt gebruiken. Hou er rekening mee dat niet alle automaten een pinpas accepteren en dat het in Valencia nog heel gebruikelijk is met contant geld te betalen. Op ieder station zijn kaartautomaten te vinden.

10-rittenkaart

Als je veel gebruik gaat maken van het OV is een 10-rittenkaart handig (SUMA 10). Aangezien het grootste deel van de stad, het centrum en het strand zich bevinden in zone A heb je voor deze ritten dus maar 1 zone nodig. Dit scheelt dus flink in de prijs. Het kost 5.60 euro. Heb je al een kaartje van de rit vanaf het vliegveld, dan kun je deze in de lezer steken en opwaarderen. Wat handig is van de SUMAkaart, is dat je met meerdere personen 1 kaart kunt gebruiken. Reis je met z’n tweeën, dan hou je allebei de kaart, één voor één, voor het scan apparaat bij de poortjes.

Openbaar vervoer in Valencia SUMA kaart

Als je denkt dat je geen 10 ritten nodig zult hebben, maar af en toe een enkeltje of een retourtje, dan kun je daar dezelfde kaart voor gebruiken. Het laden van een enkeltje op de kaart voor zone A kost €1.50 en een retourtje €2.80.

De plattegrond

De meest centrale metrostations zijn Colon en Xátiva. Je stapt hier uit in het winkelgebied van de stad en vanuit hier is het hele centrum te voet prima te doen.

Als je naar het strand wilt kun je ook het beste de metro pakken. Ga je vanuit het centrum met lijn 5 of 7, dan stap je bij de eindhalte Maritim-Serrería over op de tram 6 of 8. Lijn 8 brengt je tot ongeveer 100 meter vanaf het begin van de boulevard bij halte Marina Reial Juan Carlos I. Als je lijn 6 neemt kun je uitstappen bij Grau-Canyamelar waarbij je een stukje moet lopen richting het begin van de boulevard, of bij Les Arenes, waar je halverwege ter hoogte van de boulevard uitstapt. Vertrek je vanuit Benimaclet of in de buurt van de Torres de Serranos, dan pak je direct tramlijn 6 of 4. Deze brengt je tot een ander punt van de boulevard, halte Eugenia Viñes, ietsje verder halverwege de boulevard.

Kaart openbaar vervoer Valencia

Het metrosysteem is niet ingewikkeld en spreekt redelijk voor zich. Op het vliegveld zijn er plattegronden verkrijgbaar, zoals deze afbeelding, maar ook op de stations hangen ze overal. Verdwalen zal je niet! Ook kun je de officiële website van de metro raadplegen voor vertrektijden en de plattegrond: www.metrovalencia.es

Bus

De bus is een ander verhaal. In het begin gebruikte ik de bus nauwelijks, omdat ik het netwerk veel te ingewikkeld vond. Inmiddels ben ik er wel aan gewend en soms is het handiger, omdat je dichter bij je bestemming komt dan wanneer je de metro neemt. Een enkel ritje in de bus kost net als de metro 1,50 euro. Als je veel gebruik maakt van de bus, is het aan te raden om 10 ritten voor de bus te kopen. Je scant je SUMAkaart bij de scanner naast de chauffeur. Als je de bus weer verlaat, hoef je niet uit te checken!

Een handige app die mij op weg heeft geholpen met het OV is Moovit. Een heel overzichtelijk programma waarmee je kan zien waar je bus blijft, hoe laat die vanuit waar vertrekt, welke je überhaupt moet nemen en welke metro aansluiting je moet hebben om ergens op tijd aan te komen.

 

Naast dat je gemakkelijk het openbaar vervoer in Valencia neemt, kun je er ook een openbare fiets nemen! Lees meer over de Valenbisi.

Metrolijn 10

Begin mei 2022 is er een nieuwe metrolijn geopend die onder andere door Rusafa en Ciudad de los Artes y Ciencias looot. De lijn is zowel onder- als bovengronds. Goed nieuws, want deze zone was niet eerder bereikbaar met de metro. Je kunt nu dus vanuit het centrum de metro pakken naar bijvoorbeeld het Oceanográfico. Hieronder zie je de metrokaart met de nieuwe haltes.

Kaart nieuwe metrolijn

Nieuwe metrolijn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.