Recept voor Roscon de Reyes

In Spanje hoort bij elke periode van het jaar een speciaal gebakje, net als oliebollen tijdens Oud en Nieuw in Nederland of de oranjetompouce tijdens Koningsdag. Driekoningen is in Spanje een feest dat ieder jaar trouw gevierd wordt. En ook bij dit feest hoort speciaal gebak: de roscon de reyes. Hier lees je alles over het recept voor het maken van een roscon de reyes.

Dit ronde gebak is gemaakt van een brooddeeg en wordt gevuld met slagroom. In de room zit vaak een boon en een figuurtje van een koning verstopt. Wie de koning in zijn of haar stukje roscón vindt, mag een kroontje op. Wie de boon vindt, moet het volgende jaar de roscón betalen.

Tips:

-Het maken van een roscón is hartstikke leuk, maar duurt best lang. Neem er dus lekker de tijd voor! Het recept voor roscon de reyes is niet heel ingewikkeld, maar het rijzen van het deeg moet twee keer en duurt bij elkaar zo’n drie uur. Verder ben je met het voorbereiden, kneden en afbakken zo’n anderhalf uur in totaal bezig.

-Als je verse gist gebruikt, koop die dan het liefst een dag van te voren of op de dag zelf dat je het gaat gebruiken. Hoe verser de gist, hoe beter

-Roscondeeg is behoorlijk plakkerig. Het kan helpen je handen met olijf- of zonnebloemolie in te smeren. Beter geen extra meel toevoegen, daar wordt het alleen maar droger van.

-Zorg dat de boter op kamertemperatuur, maar niet té zacht is. Het mag niet half gesmolten zijn. Je moet het met je vinger wat kunnen indeuken. Is de boter te zacht, dan zal het deeg ook te slap zijn.

-De beste plek voor het deeg om te rijzen is een vochtige oven. Verwarm deze 20 minuten voor het rijzen op minimumtemperatuur op gedurende 10 minuten. Bij veel ovens is dat 50 graden. Doe deze vervolgens uit, maar laat de deur van de oven dicht. Zo is het er zodra het deeg moet rijzen niet te warm, maar ook niet te koud. Ideaal is een oventemperatuur van 30 graden. Ook is het slim een theedoek vochtig te maken en over de kom met het deeg heen te leggen wanneer het rijst. Zo wordt het lekker vochtig.

Ingrediënten voor het recept van de roscon de reyes

-430 gram sterk meel (meel met een meer dan 9% proteïne)
-160 ml melk
-2 eieren + 1 voor het bestrijken van het deeg
-21 gram verse gist of 7 gram droge gist
-60 gram boter op kamertemperatuur in blokjes gesneden
-80 gram witte suiker
-5 gram zout
-2 eetlepels oranjebloesemwater. (Deze kun je bijvoorbeeld hier kopen)
-schil van 1 citroen en 1 sinaasappel
-2 kaneelstokjes

Voor de decoratie

-Halve liter slagroom
-Gekonfijt fruit
-Suiker

Benodigdheden

-Mixer met deeghaken
-Thermometer

Zo maak je de traditionele roscon de reyes!

  1. Meet 160 mililiter melk af

    Verwarm dit samen met de schil van de citroen en de sinaasappel en de kaneelstokjes in een pannetje. Zodra het kookt, haal je de pan van het vuur en laat je het mengel afkoelen tot ongeveer 35 graden. Verwarm ondertussen de oven op 50 graden, zodat je straks een warm plekje hebt voor het rijzen van het deeg.

  2. Weeg de rest van de ingrediënten af.

    Terwijl de melk afkoelt, bereid je vast de meel, de boter, suiker, eieren, zout en het gist voor. In een grote kom voeg je de meel en het zout samen. Zet de oven uit, zodat het niet té warm wordt.

  3. Zeef de melk.

    Als je de melk bijna 35 graden is, zeef je het. De schil en kaneel heb je niet meer nodig. Nu voeg je het suiker toe aan de melk en vervolgens ook het oranjebloesemwater. Zodra de melk 35 graden is, voeg je de gist toe. Dit roer je goed door zodat het gist oplost. Vervolgens laat je het mengsel 15 minuten staan op een warme en vochtige plek, zodat de gist activeert. Je kunt hiervoor de verwarmde oven gebruiken.

  4. Melk toevoegen aan de meel.

    Na 15 minuten zul je zien dat het melkmengsel iets dikker is geworden en zullen er wat luchtbelletjes zijn ontstaan. Dit is een goed teken, de gist werkt! Nu kun je dit toevoegen aan de meel. Merk je ondertussen dat de oven wat is afgekoeld, dan kun je deze opnieuw kort opwarmen.

  5. Mix alles door tot de melk is opgenomen. Vervolgens voeg je de eieren toe.

    Deze kun je van te voren even klutsen, zodat ze sneller worden opgenomen.

  6. Mix alles goed door

    Het beste is alles ongeveer 5 minuten te mixen.

  7. Voeg nu de boter toe.

    De boter voeg je blokje voor blokje toe terwijl je aan het mixen bent. Het kan even duren voordat alles is opgenomen. Mix vooral nog 10 minuten lang door, zodat ook de gluten in het brood goed geactiveerd worden.

  8. Je deeg is nu klaar voor de eerste fermentatie.

    Je deeg is goed als het plakkerig, maar stevig is. Strooi wat meel op het aanrecht en kneed het deeg met je handen nog even door. Maak er een bol van. Doe wat olie op je handen als het deeg te plakkerig is. Vet met olie een kom in om daar je deeg in te laten rijzen.

  9. Het rijzen van het deeg

    Leg een vochtige theedoek over de kom en doe de kom met theedoek en al in de oven. Nu moet je geduld hebben. Laat de kom gedurende anderhalf uur in de oven staan, zonder af en toe te kijken of het deeg al gerezen is. Na anderhalf uur zul je zien dat het deeg twee keer zo groot is!

  10. Kneed het deeg kort door.

    Zo sla je de lucht eruit. Vervolgens prik je met je vingers een gat in het midden van het deeg en maak je met je handen een ringvorm. Deze leg je op een bakplaat. Het is handig iets in het midden van de roscón te zetten, zodat deze tijdens de tweede keer het rijzen niet dichtgroeit. Ik gebruikte een ronde metalen vorm die ik van te voren invette met olijfolie. Zo plakt deze daarna niet aan het deeg. Ook zette ik een kopje met water in het midden en zette het deeg zo in de warme oven. Er is nu geen vochtige theedoek, maar met het kopje water is de lucht in de oven alsnog vochtig. Ook dit laat je een goed uur rijzen.

  11. Na de tweede keer rijzen, is het deeg dubbel zo dik.

    Haal nu de metalen ring weg uit het midden. Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden.

  12. Tijd voor de decoratie!

    Smeer je het deeg in met ei. Doe dit voorzichtig, zonder dat je te hard op het deeg duwt. Zo heb je geen risico het het inzakt. Daarna is het tijd voor de decoratie. Ik deed er parelsuiker en gekonfijt fruit op. Heb je geen parelsuiker, dan kun je ook normale suiker gebruiken. In Spanje en in traditionele recepten voor roscon de reyes wordt er ook vaak amandelschaafsel gebruikt.

  13. Nu kun je de roscon bakken.

    Het is tijd om de roscon in de oven te doen. Bak de roscon in 18 minuten op 190 graden gaar. Vind je de roscon nog wat bleek, dan doe je er nog een minuut bij. Bak vooral niet langer, want dan wordt de roscon erg droog.

  14. De roscon is klaar als die mooi bruin gebakken is.

    Laat het helemaal afkoelen voordat je het doormidden snijdt en vult met slagroom.

  15. Vullen maar!

    Snijd de roscon met een broodmes voorzichtig doormidden. Nu kun je zelf kiezen waarmee je hem vult. Ik gebruikte slagroom volgens traditioneel recept voor de roscon de reyes, maar het kan ook banketbakkersroom of chocolade zijn. In Spanje leggen ze een koningsfiguurtje en een boon op de vulling. Ook heb ik de onderste helft van de roscon in de chocola gedompeld.

  16. Klaar!

    Leg de andere helft van de roscón erop en klaar is kees!

Als je dit recept stap voor stap volgt en het deeg rustig laat rijzen op een warme en vochtige plek, kan het haast niet misgaan. Heb je vragen, dan kun je me altijd een mailtje sturen en probeer ik je zo goed mogelijk te helpen. Mail me naar info@ervaarvalencia.com.

Benieuwd naar andere recepten? Hier lees je hoe je de perfecte tortilla de patata maakt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.