Schoonmoeders recept voor een Spaanse Tortilla de Patata

Éen van de beroemdste Spaanse tapasgerechten is de tortilla de patata. In Nederland kennen we ‘em ook wel als de aardappelomelet. In Spanje heeft iedereen zijn eigen voorkeuren voor de tortilla. Met of zonder ui of goed of juist weinig doorbakken. Ook zal iedere Spanjaard zeggen dat de tortilla van mama de beste ter wereld is. Lekker cliché…Bestel je een stukje tortilla in een restaurant, dan zal je vaak een wat droge, misschien zoutloze en uiloze tortilla voorgeschoteld krijgen. Vaak doen koks er ook nog wat meel in, een trucje waardoor de tortilla net iets dikker wordt.
Wil je dus écht lekkere tortilla de patata, probeer dan eens onderstaand Nederlandstalige recept. Het is van m’n schoonmoeder en ik vertel je dus uit betrouwbare bron dat deze de allerlekkerste is. Lekker cliché!

Benodigdheden voor tortilla de patata voor 3 a 4 personen

 • 2 grote aardappels
 • 4 middelgrote eieren
 • Een halve ui (In dit recept gebruiken we en rode ui, maar normale uit is ook goed)
 • zout
 • olijfolie
 • grote en middelgrote koekenpan
 • kom
 • pan
 • groot bord

Tortilla in 10 stappen

 1. Zet een koekenpan met olie op medium vuur.

  Terwijl de olie geleidelijk warm wordt, kun je alvast beginnen met het snijden van de aardappels en ui.Het snijden van een aardappel in dunne plakjes

 2. Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 2 a 3 millimeter.

  Ook de ui snijd je op dezelfde manier. Doe de aardappel en ui in de kom en voeg een theelepel zou toe. Mix het zout vervolgens met een houten lepel of je handen door de inhoud van de kom.Voeg zout toe bij de aardappelen

 3. Controleer of de olie heet genoeg is door een stukje aardappel in de pan te gooien.

  Als de olie flink borrelt is het tijd om de rest er ook bij te doen. Gooi de hele inhoud van de kom in de pan. Op dit moment doe je ook het vuur wat hoger. Wanneer je de aardappels en ui in de olie gooit, daalt de temperatuur van de olie en door het vuur te verhogen gedurende 1,5 minuut, kom je snel terug op temperatuur. Hierna gaat het vuur weer terug naar medium. Na 5 minuten mag je de aardappels en ui omdraaien. Doe dit met behulp van een spatel of houten lepel. Door ze van onder naar boven ‘om te scheppen’, voorkom je dat de aardappels breken. Herhaal dit ongeveer 3 keer iedere vijf minuten.

 4. Ondertussen kun je de eieren voorbereiden.

  Kluts de eieren in een pan of hittebestendige kom. Voeg vervolgens twee theelepels zout toe. Dit is heel belangrijk voor de smaak.

 5. Tijd voor de aardappels en uien.

  Wanneer deze goudbruin zijn, ongeveer na 15 minuten bakken, is dat het teken dat het tijd is om de aardappels en ui uit de olie te halen. Laat alles wat je uit de koekenpan haalt eerst goed uitlekken boven de pan met spatel-zeef. Voeg dan alles bij de pan of kom met de eieren. Roer dit vervolgens goed door elkaar heen.

 6. Nu is het tijd om de tortilla te maken.

  Gebruik hiervoor een kleinere koekenpan, zodat de tortilla niet te dun wordt. Doe 3 eetlepels van de olie die je zojuist hebt gebruik in de koekenpan en verdeel deze goed over zowel de bodem als de zijkanten, zodat alles ingevet wordt. Doe de pan op medium hoog vuur gedurende een paar minuten zodat deze goed heet wordt.

 7. Giet nu de mix van ei, aardappel en ui in de koekenpan.

  Laat deze 2 a 3 minuten aanbakken. Met een houten lepel kun je de randen van de tortilla een beetje aandrukken en aanstampen, zodat deze vorm begint te krijgen. Blijf de pan bewegen zodat er niks aankoekt.

 8. Nu ga je de tortilla omdraaien.

  Doe wel voorzichtig. Leg een groot bord op de koekenpan op een manier dat deze de gehele pan bedekt. Druk goed aan en draai in een snelle beweging de pan om. Nu ligt de tortilla op het bord. Schuif de tortilla vervolgens direct terug in de pan, zodat de andere kant kan garen. Laat het zo 3 minuten aanbakken. Blijf de pan bewegen en aandrukken met de spatel.

 9. De meningen zijn verdeelt over hoe gaar de tortilla moet zijn.

  Dit is ook anders in elk recept voor Spaanse tortilla de patata. Hoe langer je de tortilla in de pan laat, des de droger deze wordt. Veel mensen halen hem er dan ook na de 3 minuten uit, zodat de tortilla lekker smeuïg blijft.

 10. Vervolgens schuif je de tortilla vanaf de koekenpan op een bord.

  Nu kun je aan tafel!

Dit recept voor Spaanse tortilla de patata lijkt erg lang, maar ik heb het vooral zoveel mogelijk in detail willen beschrijven. Zo kun je er zeker van zijn dat wanneer je het recept goed leest er niks fout kan gaan. De tortilla de patata kun je elk moment van de dag eten. Lekker met een beetje brood of mayonaise. Ben je helemaal enthousiast en wil je meer Spaanse recepten? Kijk dan hier!

Ben je van plan dit recept te maken, laat dan vooral weten wat je ervan vindt! Veel succes!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.