Typische drankjes in Valencia

Naast lekker eten, kun je in Valencia je lol op aan lekkere drankjes. Van horchata tot Agua de Valencia, sangría en verschillende likeurtjes, je moet er op zijn minst een paar proberen als je hier op vakantie bent. Dit zijn de meest typische drankjes in Valencia.

Horchata

Wie kent het niet: de horchata, het meest typische drankje in Valencia. Het zoete, witte drankje wordt gemaakt van aardamandelen van de chufaplant, water en suiker. Naast lekker, is horchata ook nog eens gezond. Het zit vol mineralen, vezels en vitamine C. Horchata kun je kopen in horchaterías, kleine restaurantjes waar je ook vaak ijs en churros kunt krijgen. Daarnaast staan er in de zomer vaak kleine stands op de hoek van de straat, waar je ter plekke een beker horchata kunt kopen. In Valencia is het gebruikelijk horchata te drinken met een fartón. Dit zijn zoete, langwerpige broodjes die je in de horchata dipt.

Agua de Valencia

Valencia is de Sinaasappelstad. Hoe kan het dan ook anders dat het meest typische drankje van Valencia uit sinaasappels bestaat? Agua de Valencia is lekker zoet en moet zo koud mogelijk gedronken worden. Het bestaat uit verse en gezeefde sinaasappelsap, cava of champagne, gin, wodka, ijsblokjes en schijfjes sinaasappel. Soms gaat er ook nog suiker in om het wat zoeter te maken. Gebruikelijk is om dit Valenciaanse drankje in een grote kan te serveren of te schenken in martiniglazen.
In het jaar 1959 ontstond dit Valenciaanse drankje, toen een aantal reizigers uit Baskenland Cafe Madrid bezochten. Ze raakten in gesprek met eigenaar Constante Gil en gaven aan dat ze moe waren van hun eigen typische drankje en zin hadden in iets heel nieuws. Constante nam de uitdaging aan en ontwierp de Agua de Valencia. Met de jaren is Agua de Valencia steeds populairder geworden, met name onder toeristen. Bars en cafés waar je de lekkerste Agua de Valencia kunt drinken zijn onder andere Café de las Horas (vlak naast Plaza de la Virgen), Cafe Sant Jaume (bij Plaza del Tossal) en Cafe Lisboa.

Zo maak je 1.5 liter Agua de Valencia, die precies in deze typisch Spaanse kan past:

  1. 500 ml verse, gezeefde sinaasappelsap

  2. 500 ml cava of champagne

  3. 250 ml gin

  4. 250 ml wodka

  5. Ijsblokjes

  6. Schijfjes sinaasappel

  7. Voeg het sap, de cava, gin en wodka bij elkaar in een kan. Laat minstens twee uur koelen in de ijskast. Voeg de ijsblokjes en de schijfjes sinaasappel toe wanneer je het gaat drinken.

Sangría

In deze lijst mag sangría niet ontbreken. Dit oerspaanse, typische drankje wordt ook in Valencia veel besteld. Het is lekker, verfrissend en perfect voor in de zomer. Net als Agua de Valencia wordt de sangría in een grote kan gedaan en vervolgens kun je die zelf in glazen schenken. Vaak zit er een houten lepel bij, zodat je het fruit over de glazen kunt verdelen. Per regio of familierecept kan sangría wat verschillen, maar over het algemeen zijn de ingrediënten rode wijn, likeur, Sprite, suiker en verschillende soorten fruit. Je kunt ook een alcoholvrije sandría maken. Doe er dan druivensap in plaats van wijn. Sangría is erg populair onder toeristen, maar ook Spanjaarden bestellen zo nu en dan een grote kan.
Met een sangríakan kun je in één keer een grote hoeveelheid maken. Handig als je bijvoorbeeld een Spaans feestje organiseert!

Tinto de verano

Dit typische drankje in Valencia en eigenlijk in heel Spanje lijkt erg op sangría, maar is toch anders. Tinto de verano is daarnaast een stuk gebruikelijker onder Spanjaarden om te bestellen, zowel overdag als in de avond. De basis van tinto de verano is net als bij sangría rode wijn, maar deze wordt vervolgens gemixt met Fanta citroen of een andere citroenlimonade. De normale verhouding is 1 deel rode wijn en 1 deel limonade. Een schijfje citroen en ijs mag ook niet ontbreken. Ik denk dat dit drankje van allemaal mijn favoriet is op warme dagen!

Vermouth

Terug naar de echt typische Valenciaanse drankjes. Je mag Valencia namelijk niet verlaten zonder een echt aperitief met Vermouth te hebben geprobeerd. Dit drankje is hier zó populair dat er hele Vermouth-routes door de stad zijn uitgestippeld. Vermouth is een gearomatiseerde wijn met specerijen zoals vanille, kaneel en anijs. Een echt borreldrankje dus, en Valencianen zijn er behoorlijk fan van. Ze nemen het voor het eten of tussen de middag of gewoon op ieder moment van de dag. Leuke plekjes om de lekkerste Vermouth te proberen zijn Bar Vermudez in Rusafa, waar ze gespecialiseerd zijn in dit drankje.
In Taberna la Senia in het centrum vlakbij La Lonja kun je zelfgemaakte Vermouth proberen met allerlei lekkere tapas. Ook kun je naar Bocatín Vermutería del Carmen, waar je kunt kiezen uit 60 verschillende soorten Vermouth.

Likeur

Het houdt nog niet op, want er zijn nog een aantal typisch Valenciaanse likeurtjes die je moet proberen. Zo heb je de Mistela, een likeur van witte druivensap en alcohol die erg zoet is en veel wordt gedronken bij nagerechten. Doe vooral een ijsblokje in je glas als je Mistela probeert, koud is deze likeur het lekkerst. Andere typische likeuren die veel worden gedronken is koffielikeur en crema de arroz. Die laatste is erg lekker met een klein beetje kaneel.

Benieuwd naar welke koffie je kunt bestellen als je in Valencia bent? Neem dan hier eens een kijkje.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.