5 Nederlandse dingen die ik het meest mis

Soms, héél soms mis ik Nederland. Het gebeurt niet vaak, maar af en toe schiet het wel eens door mijn hoofd hoe fijn het zou zijn om bepaalde Nederlandse dingen hier te hebben. Afgezien van familie, die ik natuurlijk het meeste mis, zijn dit de top 5 van Nederlandse dingen waar ik wel eens heimwee naar heb!

5 Regen

300 dagen per jaar zon is fantastisch. Alles wordt er net wat leuker door. Het heeft in januari maar 1 nacht geregend. En áls het dan regent, dan is het meestal óf miezer, óf kort maar krachtig en moet je klaar staan met handdoeken, omdat het water in sommige gevallen zelfs onder de ramen doorkomt. Toch zou ik af en toe wat vaker een lekkere grijze, regenachtige dag willen. Een hele dag bankhangen en films kijken is toch minder leuk als de zon volop schijnt. Ik ben en blijf een Nederlander!

4 Directheid

Wij Nederlanders staan erom bekend dat we zeggen wat we denken. Dit typische Nederlandse mis ik hier. Als ik hier te direct ben, word ik vaak raar aangekeken of krijg ik zelfs op m’n kop. Jammer, want soms vind ik dat Spanjaarden wel een beetje directheid kunnen gebruiken. Vooral als het gaat om duidelijkheid en planning. Maar goed, dat past natuurlijk niet bij het motto “mañana mañana”.

3 Nederlandse TV

De Spaanse tv bestaat uit 2 publieke zenders en een hele hoop commerciële kanalen. De bekendsten zijn Antena 3, Cuatro, Telecinco en la Sexta, een beetje vergelijkbaar met RTL en SBS. Ik blijf me nog steeds verbazen over de programmering van deze zenders. Allemaal hebben ze actualiteitenprogramma’s en deze duren per stuk met gemak 4 uur. Het bewijst maar weer dat Spanjaarden graag praten, en het liefst allemaal door elkaar heen. Praatprogramma’s in overvloed dus, over politiek, over beroemdheden, enz. Ik mis de Nederlandse televisie met Heel Holland Bakt, Wie is de Mol en Boer zoekt Vrouw!

2 Een kachel

Wie zegt dat de winter in Valencia niet koud is, is hier waarschijnlijk nooit écht in de winter geweest. Het is namelijk wel degelijk koud! De gevoelstemperatuur ligt door de luchtvochtigheid veel lager en het is waterkoud. De huizen zijn slecht geïsoleerd en er is vaak niet eens een centrale verwarming aanwezig, zoals in het huis waar we 5 jaar hebben gewoond. Het enige wat we hadden, was een airco die wat warme lucht blaast en een klein draagbaar kacheltje voor je voeten. Het meest bizarre is dat je soms merkt dat het buiten minder koud is dan binnen! Op die momenten verlangde ik echt naar een fijne kachel waar je je trui op kan leggen zodat je die lekker warm kan aantrekken, of gewoon zonder 5 lagen en een deken op je bank kunt zitten, omdat het anders niet te doen is. Gelukkig wonen we nu in een huis waarin de boel een stuk beter is geïsoleerd.

1 Snackbar

Wat ik het aller, állermeeste mis, is de snackbar! Iedereen die mij kent, weet dat ik gek ben op patat. Ik zou het iedere dag kunnen eten. Een aantal jaar geleden ontdekte ik ineens een Vlaamse frietenbakker in de buurt van mijn huis. De eigenaar had in België gewoon en had de snackbar hier geïntroduceerd, inclusief vitrine en frikandellen. Ik kon mijn geluk niet op, ik kon gewoon een zak patat halen zoals in Nederland! Helaas was deze zaak van de één op de andere dag ineens weg, blijkbaar failliet. Hier en daar zijn er wel ‘patatzaakjes’ te vinden in het centrum, maar ze zijn niet vergelijkbaar met de simpele snackbar die wij kennen. Ze proberen de patat aantrekkelijker te maken door er een gekke draai aan te geven door er een soort peper op te doen, of ze weten gewoon niet goed hoe ze echte patat moeten bakken. Spanjaarden zouden nooit zomaar een bord patat bestellen en verder niks, het is meer een bijgerecht of voor het kindermenu, laat staan dat ze er speciaal voor op pad gaan om het ergens te halen. Ik zal het dus moeten houden bij zelf patat bakken…

Wat zou jij het meeste missen als je in het buitenland woont? En wat vind je juist het leukste het land waar je woont?

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.