6 redenen waarom wonen in Valencia zo leuk is

Al 7 jaar woon ik in Valencia en dat bevalt nog steeds super goed. Hieronder lees je de 6 redenen waarom wonen in Valencia zo leuk is. En nee, dat komt niet alleen maar door het zonnige weer en patatas bravas!

1. 300 dagen zon

Toch zijn de 300 dagen zon per jaar in Valencia een belangrijke reden waarom het hier zo aangenaam is. Daarbij komt nog dat je al binnen 20 minuten met de fiets op het strand bent. Ik krijg af en toe nog steeds een vakantiegevoel van de zonnige straatjes en de blauwe lucht. Op mooie dagen voel ik me zelfs schuldig wanneer ik niet even naar buiten ga.

In de zomer is het beter om tijdens de warmste uren van de dag de zon te vermijden, zoals de Spanjaarden ook doen en bijvoorbeeld pas na 4u ’s middags naar het strand gaan zodat je niet levend verbrandt of wegsmelt.

2. Lage kosten levensonderhoud

Valencia is een goedkope stad. In de meeste restaurants heb je een compleet menu (voor-, hoofd- en nagerecht) voor gemiddeld 10 euro. En ook al gaan de huurprijzen de laatste tijd iets omhoog, vergeleken met Nederland is het hier allemaal een stuk minder duur. Waar ik in Rotterdam voor mijn studiootje van 30m2 nog ruim 600 euro per maand betaalde, betaalde ik hier minder voor een 3-kamer appartement aan de rand van het centrum, mét garageplek. Ook de supermarkt is goedkoper. Dit is aan de andere kant allemaal wel logisch, aangezien het minimumloon hier een stuk lager ligt dan in Nederland.

3. Openbaar vervoer

Valencia is een kleine stad met een behoorlijk goede bus- en metroverbinding. De metro is iets overzichtelijker dan de buslijnen, maar met een handige app als Moovit kom je er wel uit. Ook zijn er super handige openbare voorzieningen zoals de Valenbisi. Dit zijn fietsenstallingen die overal in de stad zijn geplaatst. Voor een klein wekelijks of jaarlijks bedrag kun je vanuit zo’n stalling gemakkelijk een fiets huren en deze bij een andere stalling weer achter laten. In de meeste grote steden van Spanje zijn dit soort fietsen te vinden. Valencia is een vlakke stad, waardoor fietsen heel makkelijk is. Ook worden er tegenwoordig steeds meer fietspaden aangelegd en zo is het ook nog eens veiliger.

4. Het lekkere eten

Het Spaanse eten is natuurlijk ook een heel groot pluspunt. In Valencia zijn de paella en horchata het beroemdst, maar tapas is ook overal te vinden. Als je eenmaal je favoriete eettentje hebt gevonden, blijf je er komen. Mijn favorieten gerechten? Als echte aardappelliefhebber staat natuurlijk met stip op nummer 1 de Patatas Bravas (wel met de saus apart zodat het niet in de alioli drijft). Ook Boquerones, (gefrituurde sardientjes die je met staartje en al opeet) en Croquetas de Jamon bestel ik eigenlijk altijd. Ik weet het, erg standaard, maar het is gewoon echt heel erg lekker!

Het eetritme is hier anders dan in Nederland en wordt heel serieus genomen! Dat is ook één van de redenen waarom wonen in Valencia zo leuk is. Je start je dag met een ontbijtje wat in restaurants vaak bestaat uit brood met tomaat en koffie.

Daarna heb je rond 11/12u el almuerzo. Wij zouden dit gewoon een tussendoortje noemen, maar hier is het bijna een heilige traditie. Het bestaat uit koffie met iets zoets of een klein broodje. Toen ik in een kantoor werkte, gingen we iedere dag rond 11u met z’n allen naar een koffietentje. Ik had nog nooit eerder meegemaakt dat het hele kantoor tegelijkertijd leegliep voor koffie, dus ik keek m’n ogen uit!

Om een uur of 2 begint la comida. Dit is de lunch en het belangrijkste moment van de dag. Een beetje als ons avondeten om 6u. Hierdoor is er ook zo lang siesta, er wordt uitgebreid gegeten en daarna uitgebuikt tot 5u. La comida bestaat in restaurants vaak uit een menu: voor-, hoofd-, en nagerecht of koffie. Thuis eten we gewoon warm met een toetje of fruit na.

Rond een uur of 6 begint de merienda. Wij zouden dit ‘4uur cup-a-soup’ of ‘koekje bij de thee’ noemen. La Merienda is opnieuw koffie, horchata, een ijsje, of iets anders tussendoor. Pas rond 9 of 10u is het avondeten, la cena. Het hangt er maar net vanaf waar je dan trek in hebt. Ik heb de hele dag door wel trek, dus daarom vind ik het prima om dan opnieuw warm te eten, of een lekkere sandwich te maken.

Spanjaarden zijn traditioneel. Als je bij een lokaal restaurant bent, kijk er dan niet raar van op als je buiten deze vaste eet-uren niets te eten kunt bestellen of dat er bijna niemand aanwezig is. In de meest toeristische zones is dit natuurlijk wel vaak mogelijk.

5. De mentaliteit

Spanjaarden staan bekend om hun relaxte levensstijl en dat merk je. Over het algemeen zijn mensen vrolijk en open. Het algemene motto lijkt ‘rustig aan’, ‘eerst even zitten en een koffie of biertje’ en ‘we zien wel’. In Nederland heb ik vaak het idee gehad dat mensen er leven om te werken, hier is het precies andersom. Daarom is wonen in Valencia ook zo leuk! Werk je en ga je buiten de deur lunchen? Een biertje erbij bestellen is geen enkel probleem. In de zomer zie je ‘s avonds laat vaak kleine kinderen gewoon nog buiten spelen, die gaan niet om 7u al naar bed.

Ik moet zeggen dat ik soms wat moeite heb me aan te passen aan deze manier van leven. Na altijd gewend te zijn alles vooruit te plannen en dingen zeker te weten, leer ik hier meer met de dag te leven en me niet altijd zo druk te maken over wat er nog moet gebeuren.

6. De stad zelf

Valencia is een prachtige stad waar altijd wel iets te beleven valt en vooral in de zomer veel concerten en evenementen zijn. Het biedt voor ieder wat wils. Historie, cultuur, sport, natuur, strand, uitgaan, vuurwerkshows en de marathon, je hoeft je hier niet te vervelen. Lees op deze pagina  meer over de bezienswaardigheden in de stad die je niet mag missen

Ondanks dat het heel leuk is om in Valencia te wonen, zijn er meerdere dingen die ik mis in Nederland. Hier lees je welke dat zijn.

4 antwoorden
 1. Regine De Buysscher
  Regine De Buysscher zegt:

  Hallo,
  zo tof, je blog!!!
  Ik ben belgische en ik zou graag in Valencia komen wonen… een woning huren … hoe gaat dat het best?
  alvast bedankt voor een antwoord
  Regine

  Beantwoorden
 2. Hélène
  Hélène zegt:

  Hallo Jessica. Sprak je al Spaans voordat je in Valencia ging wonen. Via Idealista heb ik geprobeerd contact te maken met adverteerders, maar omdat ik geen Spaans spreek, ondervind ik problemen.

  Beantwoorden
  • Jessica van der Tas
   Jessica van der Tas zegt:

   Hoi Helene,
   Ik sprak inderdaad al wat Spaans toen ik naar Valencia ging. Lastig dat je moeite hebt met Idealista. Is het misschien een idee dat je google translate gebruikt om een te vertalen en de adverteerders in ieder geval te vragen of ze Engels spreken?

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.