5 dingen die je alleen herkent als je Fallas hebt meegemaakt

Fallas is door UNESCO is uitgeroepen tot cultureel erfgoed van Spanje. Niet zo vreemd, want het feest is een unieke gebeurtenis van 3 weken waarvan de laatste een echt gekkenhuis is. Een evenement dat je sowieso één keer in je leven moet ervaren. Dit zijn 5 dingen die je alleen herkent als je Fallas hebt meegemaakt.

1 Kindjes met vuurwerk

Terwijl mama en papa met vrienden lekker aan de Aperol Spritz op het terras zitten, steken hun kinderen van hooguit 7 jaar bommen af die in Nederland illegaal zouden zijn. Je denkt misschien dat Nederlanders extreem zijn met vuurwerk tijdens Oud en Nieuw, maar hier kunnen ze er ook wat van. Loop tussen 15 en 19 maart door een willekeurige straat in Valencia en je zult letterlijk iedereen in de weer zien met rotjes en vuurwerk. Zelfs kinderen vanaf 3 jaar lopen met knalerwten rond. De wat oudere kinderen hebben allemaal een houten kistje met rotjes en een aansteeklontje. Veiligheidsbrillen zijn nergens te bekennen!

2 Bommen en granaten

Waar Nederland steeds meer anti vuurwerk lijkt te worden, groeit hier de liefde voor knallen ieder jaar weer. De Mascletà is de trots van Valencia, waar alles draait om de symfonie van de explosies. De hele dag hoor je knallen, de één nog harder dan de ander. Als je door de stad loopt en pech hebt, worden ze zelfs vlak naast je afgestoken. Oordopjes zijn dan wel zo handig.

3 Klederdracht

Tijdens Fallas is het de normaalste zaak van de wereld om in klederdracht rond te lopen. Hele families verkleden zich in hun mooiste jurken en pakken. Ook is het totaal niet raar om overal groepen met fanfarebands door de stad te zien paraderen. Dat hoort er nu eenmaal bij. Elke Fallasvereniging heeft zijn eigen band. Zo krijg je dus een aparte mix van de muziek van de fanfarebands en knallen van rotjes.

4 Overal churros

Trek in churros? Geen zorgen, letterlijk iedere hoek van elke straat heeft een churroskraampje. Het felle TL licht maakt je weer even wakker en een portie churros geeft je energie om de rest van de dag of nacht verder te slenteren of te feesten.

5 Mensenmassa

De enorme hoeveelheid mensen tijdens Fallas is soms wat overweldigend. Je vraagt je af waar het allemaal vandaan komt. Indrukwekkend ook hoe iedereen zich op 1 punt verzamelt voor een Mascleta of vuurwerkshow, die ongeveer 15 minuten duren. Na afloop wil iedereen ook weer zo snel mogelijk weer weg en krijg je even het gevoel in een mierennest te zitten.

dingen die je alleen herkent als je fallas hebt meegemaakt, mascleta

Al met al 5 dingen die je alleen herkent als je Fallas hebt meegemaakt. Het is echt een ervaring apart die iedereen een keer in z’n leven zou moeten meemaken. Wat vind jij het meest indrukwekkend van Fallas?

Ben je opzoek naar een geschikt hotel in Valencia? Neem dan hier een kijkje

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.