7 nadelen van Valencia waar ik niet aan kan wennen

Valencia is over het algemeen een heel fijne stad om in te leven. Met een gezellig centrum en het strand op fiets- of loopafstand kan dat ook niet anders. Maar laten we eerlijk zijn, om een goed beeld te krijgen van hoe het leven hier nu écht is, moeten er ook een aantal minder geweldige dingen worden benoemd. Dat zijn ook direct dingen waar ik nooit aan zal wennen. Naar mijn idee zijn er dus een aantal nadelen in Valencia en die belangrijk zijn om te weten!

1 Kakkerlakken

Dit is naar mijn mening het allergrootste nadeel van Valencia. Het stikt van de kakkerlakken. Vooral in de zomer zie je ze overal en ik word panisch wanneer ik ze voorbij zie komen. Helaas verschijnen ze niet alleen op straat. Via de riolering, het raam of kleine kiertjes zitten ze af en toe ook in huis, vooral als je op de 1e, 2e of 3e verdieping woont. Vraag het aan elke willekeurige Valenciaan en je zal te horen krijgen dat dit volkomen normaal is. Ik denk dat het te vergelijken is met spinnen in Nederland. Het grote verschil voor mij is dat kakkerlakken gewoon mega groot en vies en eng zijn! Ze rennen, vliegen, kunnen over de muur lopen en verschijnen vanuit het niets. Iedere keer als ik er één vind in huis of op het werk, dood of levend, sta ik bij wijze van spreken al klaar om te vertrekken.

2 Geen water drinken uit de kraan

Het wordt afgeraden om in Valencia water uit de kraan te drinken. Officieel zou het geen kwaad kunnen, maar het smaakt naar chloor en echt lekker is het niet. Beter is het mineraalwater uit de supermarkt te kopen. Inmiddels heb ik aardige spierballen gekweekt van het slepen met flessen van 6 liter. Toch is het zonde als je je bedenkt hoeveel plastic er met dat mineraalwater er wel niet doorheen gaat! Het is dus het beste een goede filter voor het kraanwater aan te schaffen.

3 De vochtigheid

Een ander nadeel van Valencia is de enorme vochtigheidsgraad. Tijdens de zomer merk je dat direct, omdat je huid na twee minuten buiten standaard plakkerig wordt. In de winter merk je het omdat het dan waterkoud is. De was laten drogen is op zo’n moment onmogelijk.

4 Te koud of te warm huis

De meeste huurwoningen hier zijn erg slecht geïsoleerd. Hierdoor is het in huis in de zomer bloedheet. Gelukkig zijn de meeste woningen uitgerust met een airco, maar door de slechte isolering verdwijnt de koude lucht dus ook weer direct. In de winter is het juist andersom. Er zijn hier maar weinig huizen die een ingebouwde kachel hebben. En als ze die wel hebben, dan ontbreekt er vaak een thermostaat. Het is in de winter dus ijkoud in huis. En ook al heb je een verwarming, blaast je airco warme lucht, of heb je een draagbaar elektrisch kacheltje, wanneer je het uitzet, verdwijnt de warmte direct. Iedereen die denkt dat de winter hier wel meevalt, dat is dus niet zo en dit is echt een nadeel in Valencia.

5 Siesta

Dat er hier siesta is, betekent niet dat mensen altijd slapen of omdat het altijd te warm is om tussen te middag te werken. Siesta geldt het hele jaar door, als een soort standaard rooster. Ook in de winter zijn de meeste winkels en bedrijven dicht van 2 tot 5. In de zomer super handig, het is dan soms gewoon te heet om buiten te zijn of überhaupt iets te doen rond die tijd. Maar in de winter vind ik de lange sluitingstijd soms wel onhandig.

6 Valenciaans

Net als in Barcelona wordt er hier met een dialect gesproken, het Valenciaans. Valencianen zijn een trots en traditioneel volk, dus op zich is het logisch en prima. Toch verbaas ik me de laatste tijd steeds meer over het feit dat openbare Spaanse teksten beetje bij beetje, steeds vaker worden vervangen door Valenciaanse teksten. Dit geldt voor de metro, verkeersaanduidingen, mededelingen van de gemeente en posters op straat waarop evenementen worden aangekondigd. Zelfs bij de intocht van de Drie Koningen, de Spaanse Sinterklaas, werd volledig verslag gegeven in het Valenciaans. Je zou denken dat een stad de zo groeit als Valencia en steeds populairder wordt onder internationaal toerisme, zich iets meer open en neutraal zou opstellen maar niets is minder waar. Nogmaals, het is hun goed recht, maar toch verbaast het me af en toe. Daarnaast is het niet handig als je Spaans wilt leren. Éen van de nadelen in Valencia dus.

7 Slecht rioolsysteem

In hartje zomer stinkt Valencia, naar riool. Op sommige plekken is het niet te harden. De stad is dan ook gewoon vies en her en der kun je dode kakkerlakken zien liggen die mensen uit hun raam hebben gegooid. Ook veel hondenpoep is geen uitzondering. Straten worden regelmatig schoongesproeid maar dat helpt het rioolsysteem natuurlijk niet. Bah!

Het is niet allemaal ellende hier natuurlijk, lees hier waarom het super leuk is om in Valencia te wonen.

2 antwoorden
  1. Marjolein Pel
    Marjolein Pel zegt:

    Ik woon nu 2 maanden in Valencia en vooral onderschrijven dat men vaak en graag Valenciaans/Catalaans spreekt. Wat er niet bij staat en wat mij zeer getroffen heeft is dat hier in Cabanyal de mensen echt onaardig en gesloten zijn. Vooral ten opzichte van buitenstaanders. Ze kijken stuurs en staan niet open voor contact. Soms zijn ze ronduit onbeleefd. Dat had ik echt niet verwacht. Mijn colombiaanse schoonmaakster bevestigt het beeld dat zij heel veel moeite heeft om te reïntegreren. Na 10 jaar heeft ze maar 1 Spaanse vriendin!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.