Wonen en werken in Valencia, 5 dingen die je moet doen en weten

De mogelijkheid om te wonen en werken in Valencia is voor veel mensen interessant. Het is in deze Spaanse stad ook heel fijn leven, maar wanneer je van plan bent echt de stap te maken, zijn er een aantal praktische en administratieve dingen die je moet regelen.

Wanneer je al in Nederland via een groot bedrijf werk in Valencia vindt, heb je kans dat het meeste voor je geregeld wordt. Ook kun je een advocaat of consultant inhuren die alles voor je uitzoekt. Wanneer dit niet voor jou van toepassing is of niet in je budget past, dan moet je het zelf doen. Dat is helaas niet altijd even makkelijk, aangezien er in Spanje een wirwar van instanties en formulierwerk is. Ik heb daar in het begin best wat moeite mee gehad (en nog steeds) en daarom wil ik je op weg helpen vanuit mijn ervaring, door je een beeld te geven van wat je allemaal moet doen, weten en regelen dit Spaanse administratieve doolhof!

1 Wonen in Valencia, een huis zoeken

Laten we beginnen bij het begin. Een huis zoeken in Valencia. De prijs voor een kamer in deze stad ligt tussen de 200 en 300 euro per maand. Wanneer je liever een appartement voor jezelf wilt, zal je zoektocht iets meer moeite kosten, zeker wanneer je budget rond de 500 a 600 euro per maand ligt. Langzaamaan beginnen de prijzen ook hier te stijgen. Ga dus uit van een huurprijs van minimaal 800 euro per maand voor een appartement. De prijs hangt af van de buurt waar je wilt gaan wonen.

Waar moet je zoeken naar een kamer of appartement:

 1. idealista.com. Dit is de bekendste huursite van Spanje. Je vindt hier zowel aanbod van makelaars als particulieren.
 2. Als je Spaans spreekt kun je reageren op oproepen die op papiertjes op straat aan muren, lantaarnpalen of regenpijpen zijn geplakt.
 3. Oproepjes plaatsen op Facebook in besloten Valencia-groepen.

Als je een bezichtiging kunt regelen, let dan altijd goed op dat je niet te maken hebt met oplichters. Betaal bijvoorbeeld niets vóór dat je het huurcontract kunt tekenen.

Ben je benieuwd in welke zones het leuk wonen is, bekijk dan dit artikel eens.

Werken in Valencia, werk zoeken

Het vinden van een baan in Valencia blijft moeilijk. Het meest gangbare werk vind je in de horeca, werken in een fietsverhuur of bij een Nederlands bedrijf. Het klinkt negatief, maar zet je verwachtingen niet te hoog in, ook met betrekking tot het salaris. Het grootste deel van de Spanjaarden werkt helaas onder zijn of haar niveau. Kijk er ook niet van op wanneer je 100% aan de vacature eisen voldoet en toch niet wordt uitgekozen. Hoe vind je hier werk?

 1. Via vacature-apps. Download Job Today of Infojobs. Let hier wederom op fraudeurs en geef niet zomaar je gegevens weg.
 2. Informeer bij de verschillende Nederlandse bedrijven die in Valencia gevestigd zijn.
 3. De meest succesvolle manier als je niet aan de slag wilt of kan bij een Nederlands bedrijf en liever werkt bij een Spaans bedrijf, is ouderwets de straat op gaan met je CV. Praat met eigenaren van restaurants of managers van bedrijven, vraag of ze personeel nodig hebben en laat zien wie je bent. Netwerken is erg belangrijk. Als je je cv per email stuurt bij een open sollicitatie, verdwijnt die vaak gewoon op de grote stapel.

NIE regelen

Als je eenmaal woont en werkt in Valencia, dan ben je er nog niet. Wanneer je als buitenlander werkzaam bent in Spanje heb je namelijk een sofinummer nodig.

Wonen en werken in Valencia, het politiebureau waar je de NIE aanvraagt.
Het politiebureau

Dit is de NIE, Numero de Identificación Extranjero. Hiermee kun je legaal aan het werk, studeren, een bankrekening openen en een telefoonabonnement afsluiten. Ook heb je het nodig voor de aanvraag van je sociale zorgverzekering. De NIE regel je op het politiebureau bij metrostation Bailen.

Als je een tijdelijk werkcontract hebt van maximaal drie maanden, dan krijg je de NIE in de vorm van een A4tje. Dit papiertje is drie maanden geldig. Het nummer is voor altijd van jou, alleen het document vervalt. Heb je dus een tijdelijke NIE en wil je een bankrekening openen, zorg dan dat het A4tje geldig is. Wanneer je voor langere tijd een contract hebt, kun je in aanmerking komen voor een permanente document van de NIE. Zelf heb ik door de jaren heen nooit problemen gehad met het toen inmiddels vervallen document van de NIE. Ik heb er mee gestudeerd en gewerkt. Alleen de bank laat je je rekening niet wijzigen zonder update van het papiertje.

Wat heb je nodig voor de aanvraag als je een contract van drie maanden hebt.:

 • Een afspraak op het politiebureau,

Alleen met een vooraf gemaakte afspraak kun je een NIE aanvragen. Deze maak je via de deze link, die overigens alleen in het Spaans is. Selecteer ´Valencia`, ga verder en selecteer dan POLICIA-CERTIFICADOS Y ASIGNACION NIE. GOUDEN TIP: wanneer je op een willekeurig moment probeert een afspraak te maken, zul je altijd een melding krijgen waarop staat dat er momenteel geen afspraken beschikbaar zijn. Deze worden namelijk elke maandag t/m vrijdag om half 10 ’s ochtends gepubliceerd. Vervolgens is er een stormloop aan mensen die net als jij een afspraak willen maken. Binnen 5 minuten is alles vol. Zorg dus dat je echt om half 10 achter je laptop en in het systeem zit.

 • Het formulier EX-15

Op dit formulier vul je al je gegevens in en je print deze vervolgens uit.

 • Het betaalformulier en betaalbewijs

De NIE is niet gratis. Je zult rond de 9 euro betalen. Dit kun je het beste contant doen bij een willekeurige bank, voor 11 uur ’s ochtends. Bereid je voor op lange rijen en onvriendelijk personeel. Het betaalformulier, vul je online in, print je vervolgens uit en neem je mee naar de bank als je gaat betalen. Het enige wat je in hoeft te vullen zijn je gegevens, bij ‘autoliquidación’ vink je ‘principal’ aan, en vervolgens kies je voor een vinkje bij waar jij een aanvraag voor wilt doen, de NIE in dit geval. Dan de datum en plaats, en vervolgens ‘en efectivo’ (contante betaling). Wanneer je klikt op ‘Descargar formulario rellenado’, krijg je de pdf versie die je uitprint en dus meeneemt naar de bank en daarna naar de politie. Bij de bank krijg je een gestempeld betaalbewijs.

 • kopie van documenten en verklaring werknemer

Zorg dat je in ieder geval 2 kopiën hebt van je paspoort en ID. Daarnaast heb je het origineel en een kopie van je contract en/of een getekende en gestempelde verklaring van je werkgever waaruit blijkt dat je de NIE nodig hebt.

Houdt er rekening mee dat wanneer je eindelijk aan de beurt bent voor je afspraak, het zomaar kan gebeuren je toch documenten mist. Daarnaast zijn de medewerkers 9 van de 10 keer onvriendelijk. Heel vervelend, maar helaas gebeurt het vaak. Je moet er wat voor over hebben om te wonen en werken in Valencia!

Sociale verzekering regelen

Wonen en werken in Valencia, het politiebureau waar je je zorgverzekeringsnummer aanvraagt.
Kantoor van de Seguirdad Social bij Colon

We zijn er nog niet! Om echt officieel te wonen en werken in Valencia heb je een zorgverzekering nodig. In Spanje werkt deze anders dan in Nederland. Hier geldt dat iedereen die werkt, recht heeft op ‘gratis’ zorgverzekering, la Seguridad Social. Je betaalt deze niet apart zoals wij gewend zijn, maar de maandelijkse bijdrage wordt automatisch van je maandelijkse salaris getrokken. Deze sociale zorgverzekering is dus verplicht wanneer je gaat werken en ook dit nummer moet apart worden aangevraagd. Dit kan pas gedaan worden wanneer je je NIE hebt. De aanvraag doe je bij een Tesorería General de la Seguridad Social. Er zit een kantoor vlak tegenover de Corte Ingles bij Metrostation Colon.

Je hebt, verrassing, een formulier nodig, die gelukkig niet al te ingewikkeld is. Wanneer je geen beperkingen hebt, hoef je alleen je gegevens in te vullen. Verder heb je je NIE, ID of paspoort en kopietjes daarvan nodig. Voor deze aanvraag heb je geen afspraak vooraf nodig. (Hoera!) Je gaat langs het kantoor en trekt een nummertje.

Huisarts

Wanneer je je Seguridad Social nummer hebt, kun je je inschrijven bij een huisarts. In Spanje worden huisartsenposten ‘ambulatorio’ genoemd. In iedere wijk is er wel 1 te vinden. Aanmelding gaat vrij simpel. Je neemt opnieuw al je documentatie mee, zoals je NIE, het papiertje met je nummer van de Seguridad Social en je paspoort, Waarschijnlijk wordt je ook gevraagd om een bewijs van je woonadres, zoals een factuur of huurcontract.

Wanneer je niet officieel in de Valenciaanse gemeente staat ingeschreven, krijg je een tijdelijk papieren pasje die elk half jaar vernieuwd moet worden. Dit is dus alleen mogelijk als je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen. Als je dit niet hebt, kan je natuurlijk altijd bij een dokter terecht met je Europese zorgverzekeringskaart. Overigens heb ik altijd een afspraak kunnen maken bij de dokter met het papieren kaartje van de huisartsenpost, ook toen ik een periode niet werkte. Net als de NIE blijft de Seguridad Social actief.

Nog wat tips

 • Zorg dat je een map hebt met meerdere kopieën van al je Spaanse documenten, je paspoort en ID, Neem deze map altijd mee als je instanties of de bank bezoekt zodat je voorbereid bent wanneer je je documenten moet laten zien.
 • Heb geduld. Aanvragen mislukken waarschijnlijk een aantal keer. Dat is mij vaak gebeurd. Daarnaast is het meer regel dan uitzondering dat je een heel chagrijnig en onaardig persoon tegenover je hebt. Gewoon maar blijven glimlachen.
 • Als je het Spaans nog niet helemaal onder de knie hebt, neem dan als het even kan iemand met je mee die goed Spaans spreekt en eventueel voor je kan opkomen als je wordt afgewimpeld.

Wonen en werken in Valencia is even afzien op administratief gebied. Zodra je alles goed hebt geregeld, kun je in ieder geval wel tevreden achterover leunen. Tot het moment dat er weer een of ander formulier verlengd moet worden, natuurlijk. Haha!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.