Fietsen in valencia, 5 dingen waar je rekening mee moet houden

Fietsen in Valencia is helemaal hot. De fietsverhuur rijst de pan uit en overal in de stad zijn nieuwe fietspaden aangelegd. Dat is fijn, want het komt steeds minder vaak voor dat een fietspad plotseling ophoudt of dat je een omweg moet nemen om niet tussen de auto’s te hoeven fietsen.

Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je van plan bent te gaan fietsen in Valencia. We zijn per slot van rekening niet in Nederland en we willen ook niet in het ziekenhuis belanden! Daarom hier wat tips om lekker te kunnen fietsen, maar wel rekening te houden met een andere situatie dan in Nederland:

Download hier een gratis fietsroute door Valencia!

1. Geen regels

Je kunt het verkeer in Valencia gerust een gekkenhuis noemen. Auto’s rijden door elkaar heen, respecteren elkaar weinig en er wordt flink getoeterd en geruzied. Automobilisten zijn daarentegen wél vrij attent naar voetgangers. Voor een zebrapad wordt 9 van de 10 keer netjes gestopt. Zo anders is dit bij fietsers. Vooral bij parkeerplaatsen vlak naast een fietspad houden weinig mensen rekening met uitstappen. Zo ben ik al een aantal keer bijna tegen een plotseling open deur geklapt, omdat de chauffeur niet even in zijn zijspiegel keek voor het uitstappen.

2. Andere fietsers

Wij Nederlanders zijn opgegroeid met de fietscultuur en krijgen op de basisschool zelfs verkeersles. Zo weten we dat je bijvoorbeeld je hand uitsteekt als je wilt afslaan. Helaas gelden deze simpele regeltjes niet in Valencia of zijn ze gewoon niet bekend. Omdat veel toeristen van over de hele wereld hier rondfietsen en ook de Valencianen niet altijd even goed weten wat de regels zijn, gaat iedereen letterlijk met z’n fiets alle kanten op. Let daar echt op, want iemand kan plotseling afslaan, stoppen, rechts inhalen, of wat dan ook.

3. De straten zijn vol (en het Turiapark ook)

Een paar jaar geleden waren er nog amper fietspaden. Dat is nu totaal anders. De gemeente heeft op veel wegen één van de rijbanen voor auto’s veranderd in een fietspad, waardoor er voor auto’s minder plek is. Fietsen in Valencia is op deze manier veiliger, maar dat neemt niet weg dat de straten zo misschien nog voller worden. Er zijn namelijk nog steeds evenveel auto’s, minder rijbanen en meer fietspaden. Daarnaast zijn de elektrische steps nu helemaal hip. Hartstikke leuk om mee te rijden, maar niet altijd even veilig. Bij gebrek aan duidelijke regels rijden ze over de stoep, fietspaden, en wegen. Richting aangeven met zo’n step is lastig en er gebeuren regelmatig ongelukken mee. Houd dus ook rekening met de steps in de Valenciaans verkeersjungle.

Naast de straten, is ook het Turiapark op bepaalde uren vrij vol. Hardlopers, fietsers, gezinnen, alles loopt soms door elkaar. Ook hier goed opletten dus.

4. Voetgangers

Naast dit alles zijn ook de voetgangers vaak een probleem. Ze kijken niet uit bij het oversteken van een fietspad en hebben soms niet eens door dat ze per ongeluk op een fietspad lopen in plaats van op de stoep. Wij zijn gewend dat het fietspad op hetzelfde niveau ligt als de weg en dat de stoep iets hoger ligt. Hierdoor weten we natuurlijk duidelijk waar we moeten lopen en fietsen. Dat is hier dus niet altijd het geval. Vaak zijn fietspaden op de stoep aangelegd met alleen een wit geverfde lijn om de fietszone aan te geven. Niet zo gek dus dat veel mensen geen rekening houden met fietsers.

5. Fietsen in Valencia en gevaarlijke straten

Dan zijn er nog een aantal straten die ik zelf niet fijn of gevaarlijk vind. Ik geef je ze mee als tip om hier even extra op te letten, aangezien het straten zijn die veel worden gebruikt. Zo heb je in winkelstraat Calle de Colon een fietspad met heel veel verkeer. In de straat heb je auto’s, bussen, voetgangers, fietsers en steps. De meeste ongelukken gebeuren hier, omdat mensen plotseling oversteken of steps veel te snel gaan. Ook de straat richting het strand is er 1 om extra op te letten, Avenida del Puerto. De straat is lang en heeft een fietspad dat vlak langs parkeerplaatsen en oversteekplaatsen ligt. Het komt dus vaak voor dat automobilisten plotseling hun deur opengooien of dat mensen zomaar oversteken zonder te kijken.

Een aantal kleine dingen dus om rekening mee te houden als je lekker en zorgeloos wilt gaan fietsen in Valencia!

Huur je liever een auto om Valencia en omgeving te bezoeken? Kijk hier voor links naar de beste zoekpagina’s!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.