8x wijken in Valencia die je niet mag missen

Valencia telt in totaal 87 verschillende wijken, verdeeld over 19 districten. Elke zone heeft wijken met bijzonderheden, de 1 wat interessanter dan de ander. Hieronder vindt je de 8 wijken en districten die je niet mag missen en geef ik tips over wat er allemaal te beleven valt!

Onderaan dit artikel vind je een kaart waarin ik alle 8 heb gehighlight.

1 Ciutat Vella

Dit is het historische hart van Valencia en het grootste historische centrum van Spanje. Met de vele kleine straatjes is Ciutat Vella een doolhof, maar wel 1 waar je je ogen uitkijkt. Vooral de wijk ‘El Carmen’ zit vol barretjes, restaurantjes, winkels, pleinen, balkonnetjes, street art en historie. Je ziet hier duidelijk de 3 verschillende tijdperken in de geschiedenis terug die Valencia heeft gekend. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Plaza de la Reina, Plaza del Virgen en de kathedraal met de Micalet die je zeker moet beklimmen voor een mooi uitzicht. Ook de Plaza del Ayuntamiento met het stadhuis, La Lonja de la Seda en de Torres de Serrano en Quart behoren tot de bezienswaardigheden.

In Calle de Colon, aan de zuidelijke rand van Ciutat Vella, kun je naar hartenlust shoppen.Als je uitstapt bij metrostration Colon sta je precies aan het begin van deze straat. Je vindt hier alle winkels die je je kunt bedenken, van 3 verschillende vestigingen van de Corte Inglés, tot Bershka, Zara, H&M, Stadivarius en sinds kort in 1 van de zijstraten vlak naast de stierenarena een Primark. Als je exclusieve winkels zoekt zoals Michael Kors en Louis Vuitton, ga dan naar de straat Carrer del Poeta Querol.

2 Ruzafa

Ruzafa is de hipste buurt op dit moment. Op de kaart ligt het ligt vlak onder de stierenarena bij metrostation Xátiva. In deze wijk, die ook wel bekend staat als een hipsterwalhalla, vind je de leukste restaurants, bars en vintage winkels van dit moment. Het is harstikke leuk om lekker door de straatjes te struinen en te genieten van de gezellige sfeer. Ook is er een grote overdekte versmarkt te vinden. Tijdens Fallas vinden hier grote lichtspektakels plaats. De beroemdste restaurants onder toeristen zijn Dulce de Leche en La Más Bonita. Deze restaurants worden door elke website hoog aangeprezen. Vaak zijn ze erg druk en is er een wachtlijst voor een tafeltje. Zelf ga ik liever naar American Cupcake aan de Carrer del Mester Josep Serrano in Rusafa of Le Petit Brioche in de Carrer de Sorní, in de buurt van Colon. Hier is het rustig en de taart is hier stiekem nog lekkerder ook!

3 Canovas en omgeving

Een andere bruisende wijk in Valencia is Canovas. Deze ligt naast Rusafa, vlak aan de Gran Vía. Dit is een van de chiqueste en mooiste buurten van de stad, met hoge herenhuizen met mooie façades. Het is de ideale plek om drankjes te drinken in een van de vele mooie barren. Ook kan je hier heerlijk eten.

Een leuke plek in deze wijk is de Mercado de Colon. Dit oude marktgebouw is omringt door mooie hoge herenhuizen en is versierd met mozaïek. In het gebouw zijn verschillende eet- en borreltentjes gevestigd. Erg leuk om hortacha of wat tapas te proberen of gewoon een koffie of biertje te bestellen. Als je met de roltrap naar beneden gaat zal je zien dat hier grotere restaurants en een ginbar te vinden zijn. Een zeer leuke en vooral gezellige plek in de zomer. Ook tijdens de kerstperiode is het erg sfeervol. Er staat dan een enorme kerstboom, een kerststal en er hangen overal lampjes.

20180720_165626

4 El Pla de Real

In deze wijk hebben we.5 jaar gewoond. Het ligt aan de oostelijke kant van het centrum. Zodra je el Puente de Flores of el Puente de Aragon oversteekt ben je er al. Midden in deze wijk staat het Mestalla, het stadion van CF Valencia.

In deze wijk vind je een deel van de universiteitsgebouwen en het Westin, het duurste hotel van Valencia. Een leuke mengelmoes dus! De wijk grenst aan de Jardines de Viveros, een van tuinen van de stad. Hier vind je de ruïnes van een oud koninklijk paleis dat in 1800 werd afgebroken. In de maand juli worden hier openlucht concerten gegeven, net als het boekenfestival en af en toe een foodtruck festival. In het midden van het park staat het Natuurlijk Museum en een klein koffiehuisje met terras. Dit is niet het enige museum. Aan de noordelijke kant ligt het Museo de Bellas Artes waar ik stage heb gelopen tijdens mijn Master. Hier vind je schilderijen van o.a. de Valenciaanse schilder Sorolla, Goya, El Greco en Velázquez.

Aan het einde van deze tuin bevindt zich een openluchtzwembad wat voor €5 toegankelijk is. We gaan hier vaak heen in de zomer. Het is er erg groen met mooie bloemen. Als je vóór de zomervakantie gaat is het er rustig en zijn er alleen maar locals te bekennen.

5 Benimaclet

Aan de noordelijke kant van El Pla de Real ligt Benimaclet. Dit is een multiculturele wijk waar je niet veel toeristen tegen zult komen. Het is vooral bekend om de vele barretjes waar je regelmatig naar live muziek kunt luisteren. Tot het jaar 1887 was Benimaclet een zelfstandig dorp en is daarna pas onderdeel geworden van de stad. Nog steeds kun je de typerende dorpswoningen vinden in deze wijk, de kleine huisjes van verschillende kleuren en kleurrijke mozaïek muren.

6 Algiros

Oostelijk van de stad ligt het district Algiros, hét studentengebied van de stad. Hier wonen de meeste studenten en bevindt zich het andere deel van de universiteit. Er zijn veel bars te vinden voor studenten waar ze iedere dag tot laat in de nacht kunnen doorzakken. Bekende uitgaansgebieden zijn bijvoorbeeld Plaza de Cedro en Plaza Honduras.

7 Cabañal

Cabañal is de wijk in Valencia vlak aan het strand en net als Benimaclet is het een oud dorp wat later aan de stad is toegevoegd. Via Avenida de Blasco Ibañez, die begint bij de Jardines de Viveros, kom je tot aan het begin van Cabañal. De gemeente had het plan om deze lange straat helemaal door te laten lopen tot aan het strand, zoals de Rambla in Barcelona. Dit zou betekenen dat een deel van el Cabañal zou moeten worden gesloopt. Hier hebben de bewoners van deze wijk een stokje voor gestoken. Het noordelijke deel van deze wijk is hierdoor wel grotendeels vervallen. Er wonen veel zigeuners en eerlijk is eerlijk, dit is geen fijne plek om ’s avonds in je eentje doorheen te lopen. Dit is jammer want veel van de vervallen huisjes zouden zo mooi zijn als ze zouden worden opgeknapt.

Het zuidelijke deel is een stuk aangenamer en er zijn vele gezellige barretjes te vinden, zoals Bodega La Peseta in Calle del Cristo del Grao, Casa Montaña in Carrer de Josep Benlliure en Fabrica de Hielo in Carrer de Pavia.

8 Malvarrosa en Patacona

Het langgerekte strand van Valencia is indrukwekkend. Aan de boulevard lijkt geen einde te komen. Bij het begin, gemarkeerd door 2 enorme vlaggen, zijn de chiqueste restaurants en clubs gevestigd zoals Veles e Vents, Marina Beach Club en la Pepica. Een stukje verderop loop je langs het enorme hotel Las Arenas, een complex in Griekse stijl wat een spa en een enorm buitenzwembad heeft. Tijdens de zomerperiode kom je een stukje verderop kleine pop-up marktjes tegen waar aan toeristen spulletjes worden verkocht, zoals armbandjes en zwembroeken.

De boulevard gaat via een bruggetje over in een andere gemeente, Patacona. Dit deel van het strand vind ik altijd extra fijn door de chiringuitos, de strandtentjes die in de zomer op het zand staan. Hier wordt vaak leuke muziek gedraaid. Je kunt er cocktails en broodjes bestellen en strandbedjes huren. Aan de boulevard zitten leuke restaurantjes, waaronder de al eerder genoemde La Más Bonita. Er staat eigenlijk altijd een rij voor hun terras te wachten op een plekje. Wil je liever naar een iets authentieker restaurant, loop dan een klein stukje door naar Casa Navarro, mijn favoriet. Hier kun je traditioneel lunchen met lekkere paella en traditionele voorgerechtjes. Het interieur van dit restaurant is ook typisch Valenciaans, met de blauw gele keramiek tegeltjes. Binnen kun je de grote aquaria zien met kreeft en schelpdieren die de paella ingaan.

Welke wijk in Valencia is jouw favoriet?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.