Alles wat je moet weten over een fietstocht naar Albufera

Als je aan de juiste kant van het vliegtuig zit, kun je bij aankomst in Valencia het Albufera vanuit de lucht al zien liggen. Dit beschermde natuurgebied bestaat in totaal uit een groot meer, bos, rijstvelden, strand en 2 beroemde dorpjes. Het ligt op 10 kilometer van Valencia en is een ideale plek om van de natuur, strand en de allerbeste Paella te genieten. Het is een ideale afstand om te fietsen naar Albufera.

Het meer van Albufera is groot, ongeveer 24 vierkante kilometer. Als je dacht dat rijstvelden alleen in het verre Oosten voorkomen, dan heb je het mis. Je kunt hier aan 200 vierkante kilometer aan rijstvelden vinden. Hier wordt de speciale ronde rijst verbouwd die voor de paella wordt gebruikt. Niet zo gek dus dat je in Albufera de allerbeste paella kunt eten. Dit gebied is een leuke optie als je graag het Valencia net buiten de stad wilt ontdekken. Je kunt naar het Albufera fietsen of de bus vanuit Valencia pakken. Geheel volgens Spaanse stijl zit de fietsroute naar Albufera wat ingewikkeld in elkaar. Ik vertel je hier dus alles over wat je moet weten voor een dagje Albufera en het bezoeken van de dorpjes El Saler en El Palmar. Je vindt hier onder andere een kaart met de route en verschillende hotspots zodat je niks mist tijdens de fietsroute naar Albufera.

De fietsroute naar Albufera

Het belangrijkste van alles is, weten hoe je in Albufera komt zonder te verdwalen. Valencia wordt met de dag fietsvriendelijker en daarom kiezen veel mensen ervoor een fietstocht naar Albufera te maken.

Waar je rekening mee moet houden is dat de route naar het natuurgebied nog niet compleet fietsvriendelijk is. Fietspaden houden plotseling op en soms moet je de weg delen met auto’s. Ook ontbreekt er een duidelijke wegwijzing. Ondanks dit alles is de tocht erg mooi en de moeite waard.

De route naar zowel Saler als Palmar begint vanaf het fietspad bij Ágora, bij de Ciudad de las Artes y Ciencias. Zie de kaart van Google Maps hieronder voor de precieze route. De route naar Saler is ongeveer 7 kilometer fietsen, naar Palmar 16 kilometer. Als je liever de bus neemt, dan moet je rekening houden met het feit dat de busreis ongeveer een uur duurt en dat de bus niet erg vaak rijdt. Neem je toch liever het openbaar vervoer, dan moet je lijn 25 hebben. Op de site www.moovitapp.com kun je het tijdschema van deze lijn terugvinden. Hieronder zie je naast de fietsroute, ook een foto van de route die de bus rijdt.

Fietsroute naar Albufera:

Busroute naar Albufera: 

El Saler en El Palmar

Albufera heeft 2 beroemde dorpjes, El Saler en El Palmar. Saler ligt aan de kustlijn, Palmar ligt vlak aan het meer. In Saler staan veel flatgebouwen en is eigenlijk alleen leuk als je een dagje strand wilt.

Als je liever het authentieke Valencia ziet, raad ik je aan naar Palmar te gaan. Hier zie je meer van het natuurpark en op de route ligt een een indrukwekkend uitzichtpunt over het meer. Ook kun je er een aantal typische vissershuisjes zien die al honderd jaar oud zijn. Deze witte huisjes hebben een spits toelopend rieten dak. Er liggen veel vissersbootjes en is er over het algemeen veel meer sfeer dan in Saler.

Wat is er te doen in Albufera

Naast het eten van paella, zijn er een aantal leuke dingen die je in Palmar kunt doen. Vergeet bijvoorbeeld niet tijdens het fietsen naar Albufera even te stoppen bij het uitzichtpunt over het meer. Je kunt er prachtige foto’s maken. Eenmaal aangekomen in het dorpje, zul je reclame zien voor boottochtjes over het Albuferameer, waarbij je de zonsondergang kunt zien. Als je niet weet welke je moet kiezen, vraag dan bij het restaurant waar je eet waar je je kunt aanmelden voor een boottocht. De tochtjes kosten ongeveer 4 euro per persoon. Er zijn een aantal aanbieders die tochten in het Engels organiseren. Tijdens de boottocht worden er interessante weetjes over het natuurgebied vertelt en heb je uitzicht over de bergen aan de andere kant van het meer en de vissershuisjes aan de oever. Als je geluk hebt zie je veel verschillende soorten vogels en eenden.

Het alleroudste vissershuisje is ‘La Barraca del Tío Aranda’, die midden in Palmar staat. Dit huisje stamt uit de 19e eeuw en is de enige die nog steeds in zijn originele staat verkeert. De muren zijn van klei en leem en het dak van hout en riet. Het huisje, in het Nederlands ‘huis van oom Aranda’, heet zo omdat ene meneer Aranda er tot een aantal jaar geleden heeft gewoond. Zijn leven stond in het teken van het conserveren van het natuurgebied.

Waar moet je eten in Palmar

In Palmar stikt het van de paella restaurants. De beste uitkiezen kan dus wat lastig zijn. Fietsen naar Albufera maakt hongerig, dus is het handig om te reserveren, zodat het restaurant je paella kan voorbereiden. Reserveren kun je doen door in in de voormiddag een restaurant binnen te gaan en te vragen of je een reservering kan maken. Eten doe je hier rond een uur of 2/3. Op deze manier hoef je niet te bellen en als je geen Spaans spreekt kan je met handen en voetenwerk toch een reservering maken en laten weten of je een paella valenciana (kip en konijn), een paella de marisco (zeevruchten) of een paella de verdura (groenten) wilt. Mijn favoriet is het restaurant Cañas y Barro. Dit restaurant staat aangegeven op de kaart hierboven.

Het personeel is heel vriendelijk en de voorgerechten net zo lekker als de paella. Neem ook vooral het mandje brood. Ze smeren het brood in met wat olijfolie en knoflook. Doe er zelf wat van de tomatenspread en de huisgemaakte aliolie op die je erbij krijgt en je zult merken dat dit het beste broodmandje is wat je in Valencia kunt vinden. Houd er rekening mee dat de weekenden in Palmar behoorlijk druk kunnen zijn.

Heb je een dagje over in Valencia en wil je de omgeving verkennen, dan is fietsen naar Albufera dus een echte aanrader.

Meer info over fietsen in Valencia? Kijk dan eens hier.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.