De beste bezienswaardigheden in Valencia, top 11

Bezienswaardigheden

Valencia heeft het grootste historische centrum van Spanje. Deze Spaanse stad werd gesticht in het jaar 138 voor Christus, toen de Romeinen er hun kolonie hadden. Eeuwen later, in 711 na Christus, werd de stad bezet door Moren, Arabieren. Pas in het jaar 1238 veroverden de christenen Valencia. Je kunt je wel voorstellen dat verschillende invloeden van al deze culturen in de stad terug te vinden zijn. Ontzettend veel historie in het oude centrum dus, maar ook daarbuiten valt veel te zien, zoals hedendaagse monumenten. Een hele complete stad met voor ieder wat wils.
Juist omdat er zoveel te zien is, heb ik hier de top 11 beste bezienswaardigheden van Valencia voor je op een rijtje gezet. Je ziet hieronder ook een kaart met waar je alles kunt vinden. 

1 Ciudad de las Artes y Ciencias

Een van de meest kenmerkende bezienswaardigheden van Valencia is de Stad van de Kunsten en Wetenschappen. Dit complex kun je vanuit de lucht zien als je aan de juiste kant in het vliegtuig zit. Het bestaat uit futuristische witte gebouwen, omringd door zwembad-blauw water. Alle gebouwen hebben een eigen naam: L’Hemisfèric, Palau de las Arts Reina Sofia, Museo Ciencias Príncipe Felipe, L’Umbracle, Agora en Oceanogràfic.

In de zomer zijn er in de Stad van de Kunsten en Wetenschappen regelmatig concerten, o.a. van Berklee, en tentoonstellingen in de buitenlucht te bezoeken. Ook kun je met een doorzichtig bootje of grote plastic bal het blauwe water op.

2 Turia Park

Deze belangrijke bezienswaardigheid van Valencia is net als de Stad van de Kunsten en Wetenschappen te zien vanuit het vliegtuig, omdat het dwars door de hele stad loopt. Vroeger was dit park een rivier, de reden waarom de Turia ook wel ‘Rio’ wordt genoemd. Na een grote overstroming in het jaar 1957 waar veel slachtoffers bij vielen, is besloten deze rivier droog te leggen en er een stadspark van te maken. De groenstrook is in totaal 9 km lang en erg leuk om met de fiets of te voet te verkennen. Het begint bij de Stad van de Kunsten en Wetenschappen en eindigt bij dierentuin Bioparc. El Rio beschikt over van sportvelden, fonteintjes, prachtige bomen, bloemen, gras, bankjes tot grote en kleine speelparken voor kinderen. Gaandeweg kom je overal wat tegen en er is activiteit van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

Aan beide zijkanten van de Turia bevinden zich autowegen, maar zodra je in het park bent, is het net alsof je je even niet meer in de stad bevindt. De oude bruggen die de stad van de ene naar de andere kant met elkaar verbinden, zijn intact. Het is erg leuk om onder al deze bruggen door te lopen. De mooiste is de bloemenbrug, de naam zegt het al, een brug bedekt met bloemen.

3 De haven en het strand

Een van de fijnste aspecten van Valencia is het strand en de haven. In de haven is er altijd wel iets te beleven. Je kunt er langs de pier lopen en naar de mooie boten kijken. Ook zijn er veel bars, restaurants en de enige Beachclub van Valencia, Marina Beach Club. Je kunt hier uit eten, dansen, drankjes drinken, zwemmen en vooral zien en gezien worden. Het grote witte vierkante gebouw Veles e Vents is een echte eye catcher. Het werd speciaal gebouwd voor het zeiltoernooi America’s Cup, wat plaatsvond in 2007 en 2010. Nu zijn er restaurants in gevestigd en heb je er een mooi uitzicht over de haven.

De boulevard en het strand beginnen bij de 2 enorme vlaggen van Spanje en Valencia. Het strand is heel breed, ongeveer 135 meter. Samen met de boulevard loopt het 3 kilometer lang onafgebroken door tot aan het naastgelegen dorp Alboraya en het strand Patacona. Pas in Patacona zul je strandtentjes óp het strand tegenkomen. Dit deel van het strand is mijn favoriet, het is minder toeristisch en het is door de strandtentjes extra sfeervol.

4 Kathedraal en Micalet

In hartje centrum vind je bezienswaardigheid nummer 4, de kathedraal van Valencia. Deze stamt uit het jaar 1282. Eerder, tijdens de bezetting van de Moren, stond er een moskee. De allereerste fundamenten van de kerk die op deze plek stond, komen zelfs uit de 6e eeuw. De kathedraal heeft een groot kleurrijk altaar met een mooie koepel. Er wordt beweerd dat zich hier de enige echte Heilige Graal bevindt in de vorm van een bruine beker. Zo overtuigd als de kerk is over de graal, zo overtuigd zijn wetenschappers dat deze beker uit de 3e eeuw na Christus komt…

Hoewel er verschillende toegangsprijzen bij de ingang staan, hoef je die alleen te betalen wanneer het museum van de kathedraal geopend is. Daarbuiten kun je de kathedraal gratis bezichtigen. Voor het beklimmen van de klokkentoren Micalet wordt gevraagd een apart kaartje te kopen. Dit is zeker een aanrader. De 207 trappen tellende 50 meter hoge klokkentoren biedt een prachtig uitzicht over de stad.

5 Torres de Serranos, een bezienswaardigheid in Valencia met geschiedenis

Het oude centrum werd tijdens de christelijke periode omringt door een stadsmuur met 12 poorten. Daarvan zijn er nu nog maar 2 over. 1 daarvan is de Torres de Serranos. Vroeger diende deze poort vooral als toegang, maar is ook een gevangenis geweest. Tijdens de Spaanse burgeroorlog diende het als schuilplaats voor beroemde schilderijen uit het Prado in Madrid. Één van de bezienswaardigheden van Valencia met een interessante geschiedenis dus.

Nu wordt deze bezienswaardigheid nog ieder jaar gebruikt om Fallas in te luiden. Hierbij worden onder andere lichtprojecties op de muren worden vertoont. Het is leuk om de toren via de grote trap te beklimmen en helemaal door te gaan naar de top met de Valenciaanse vlag. Je hebt er een mooi uitzicht op het Turiapark. In de verte zie je Ciudad de los Artes liggen. Een leuk detail zijn de glazen panelen die bovenin de vloer zijn aangelegd.

6 Torres de Quart

De tweede overgebleven poort ligt aan de andere kant van het oude centrum. Deze toren is minder in gebruik maar des te indrukwekkender. Vooral de grote kanonsgaten in de façade zijn bijzonder. Deze zijn ontstaan tijdens de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Fransen aan het begin van de 19e eeuw. De toren is te beklimmen, en lijkt van binnen vrij veel op de Torres de Serranos.

7 Plaza del Ayuntamiento

Aan dit centraal gelegen plein in de binnenstad ligt het stadhuis. Iedere ochtend kun je hier gratis naar binnen en de grote balzaal en betegelde vloeren bewonderen. Ook kun je het balkon op vanwaar tijdens Fallas de burgemeester, samen met de falleras, de Mascletà bewondert. De Mascletà is een vuurwerk en knalspektakel wat iedere dag van 1 t/m 19 maart om 14u ’s middags plaatsvindt op Plaza del Ayuntamiento. Iedere Mascletà is anders en duurt ongeveer 10 minuten per keer. Het gaat vooral om het ritme van de knallen en tijdens Fallas staat iedere dag het plein bomvol met mensen.

Aan de overkant van het stadhuis staat het postkantoor, een andere bezienswaardigheid waar je vooral het indrukwekkende plafond moet bezichtigen. Verder staat het plein vol met bloemenstalletjes en is het omringd met souvenirwinkels en restaurants. Nog niet zo lang geleden is Plaza del Ayuntamiento autovrij gemaakt. Nu rijden er aan één kant alleen nog bussen en taxi’s. Stukken beter dus!

8 Stierenarena

De grote Stierenarena bevindt zich ten zuiden van Plaza del Ayuntamiento. Tijdens Fallas en de Feria de Julio in juli vinden hier nog gewoon stierengevechten plaats, zoals in iedere stierenarena in Spanje. Buiten de Fallas periodes zijn er concerten en zelfs tennistoernooien.

9 Treinstation

Een andere bezienswaardigheid in Valencia is het treinstation, Estación del Norte, vlak naast de stierenarena. De façade en de muren aan de binnenkant, waaronder de oude wachtruimte, zijn versierd met mozaïek en tegels met veel afbeeldingen van bloemen en sinaasappels. Het verbeeldt de natuur en landbouw van Valencia. Bij de ingang zijn de oorspronkelijke houten loketten te zien die inmiddels al ruim 100 jaar oud zijn.

10 Mercado Central

Deze versmarkt in hartje Valencia is zeker de moeite waard om te bekijken. Het gebouw bestaat uit glas, ijzer en keramiek. Niet alleen het plafond is prachtig, je kijkt je ogen uit bij alle kraampjes. Het zijn er 300 in totaal(!), met verse groeten, fruit, vis, vlees, delicatessen, enz. Houd er rekening mee dat de markt tot 15u open is, maar dat de meeste kraampjes na 14u al beginnen met opruimen. Het is dus een goede ochtendactiviteit.

11 La Lonja de la Seda

Als laatste mag dit imposante gebouw vlak tegenover de Mercado Central als bezienswaardigheid niet ontbreken. Vroeger was La Lonja de la Seda een groot handelsgebouw. Het werd gebouwd aan het eind van de 15e eeuw, toen het in Valencia economisch erg goed ging. Handelaren kwamen samen om hun zijde en andere handelswaar te verkopen. Degenen die hun rekeningen niet konden betalen werden in de toren van het gebouw gevangen gezet. Als je de Lonja wilt bezichtigen moet je via een zijstraatje naar de ingang aan de achterkant. Je komt binnen bij een mooie tuin met sinaasappelbomen. Daarna loop je door naar de grote hal of ‘beurs’. Hier vond de handel plaats. De hal is enorm en de grote pilaren lijken net op palmbomen. In de torens bevinden zich onder andere een kapel, de gevangenis en speciale kamers voor bijvoorbeeld de bank die geld leende aan kooplieden. Let vooral op het mooie gegraveerde houten plafond! Ook van buiten is het gebouw interessant. Kijk eens omhoog en je zult zien dat de façade vol zit met beelden van duivels, monsters en andere misvormde mensen en dieren.

Wat is jouw favoriete bezienswaardigheid van Valencia?

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.