8 hoogtepunten van Fallas die je niet mag missen

Als je al eens in Valencia bent geweest tijdens Fallas (spreek het uit als ‘faajaas’), dan weet je dat je het op z’n minst 1 keer in je leven moet hebben meegemaakt. 3 weken lang hangt er een geweldige sfeer in de stad. Het ruikt naar buskruit, churros en bier, het klinkt naar kanonnen en rotjes, je ziet overal Falleras (mensen in klederdracht), mensenmassa’s en zijn er door de hele stad enorme bouwwerken te vinden.
Het is 1 groot feest met straatdisco’s, openluchtconcerten en vrolijke mensen, wat ook nog eens in 2016 tot immaterieel erfgoed is uitgeroepen door UNESCO.
Het grootste feest vindt plaats van 15 t/m 19 maart, maar officieel begint Fallas eind februari. In dit artikel vertel ik je over 8 hoogtepunten van Fallas die je niet mag missen en waar alles om draait tijdens grote feest!

1 La Cridà

La Cridà is de officiële opening van het feest en vindt altijd plaats op de laatste zondag van februari. Deze dag begint vroeg in de ochtend met de ‘despertà’, wat letterlijk ‘wakker worden’ betekent. Tijdens een optocht door het centrum worden rotjes afgestoken en muziek gemaakt, zodat iedereen wakker wordt en niks mist. De Cridà zelf is om 20.00u bij de Torres de Serranos. Op de torens wordt een lichtshow geprojecteerd, er is muziek en vuurwerk en de Fallera Mayor (de hoofd-Fallera) houdt een speech om zo het feest voor geopend te verklaren.

2 Fallas en Ninots

Tijdens Fallas draait alles om de grote beelden die overal in de stad verspreid staan. Het geheel van zo’n beeld heet een ‘Falla’ en bestaat uit meerdere kleinere beelden die ‘ninots’ heten. Elke Fallasvereniging maakt zijn eigen Falla. Valencia telt ongeveer 750 van die verenigingen. In maart brengen ze hun ninots tijdens een optocht naar de plaats van bestemming en bouwen ze de Falla op. Deze ceremonie heet La Plantà en is ook een hoogtepunt van Fallas. De beelden zijn gemaakt van piepschuim en karton, materiaal dat goed brandt. Alles wordt na afloop in de fik gestoken. Vaak hebben ze een satirisch of politiek karakter, of beelden ze een gebeurtenis uit van het afgelopen jaar. Ook wordt er ieder jaar een winnende ninot gekozen die na afloop niet zal worden verbrand en naar het ninotmuseum gaat. De grootste Falla staat trouwens op Plaza de Ayuntamiento.

3 Lichtshows

Lichtjes zijn een heel belangrijk onderdeel van Fallas. Op 3 plekken in Valencia zijn grote lichtinstallaties te bewonderen die hele straten in beslag nemen. In Rusafa vind je ze in Calle Cuba en Calle Sueca, en in Malvarrosa staat het in Avenida Malvarrosa. Dit jaar worden er alleen in Malvarrosa lichtshows gegeven, waarbij de lichtjes meebewegen op de muziek. Verder zie je in alle straten mooie verlichting boven de straten hangen, wat nog eens extra sfeer geeft!

4 Mascletà

Een ander hoogtepunt van Fallas en waar je niet aan kunt ontkomen is de Mascletà. Vanaf 1 t/m 19 maart is die iedere dag te zien om stipt 14u op Plaza de Ayuntamiento, het Stadhuisplein. Tijdens dit vuurwerkspektakel van 10 minuten gaat het vooral om de knallen, je zou kunnen zeggen dat het een soort symfonie is. Het hele plein staat bomvol mensen en wanneer je erbij bent, zul je merken dat de knallen zó intens zijn dat je er echt een soort kick van kunt krijgen. Het is handig om ruim van te voren op het plein aanwezig te zijn voor de drukte en oordoppen mee te nemen als je niet goed tegen de harde geluiden kan. Ook is het slim om een plekje uit de wind te zoeken, zodat je de walm van rook van het vuurwerk niet in je gezicht krijgt.

5 Vuurwerkshows

Valencia is één van de weinige steden van Spanje waar je in een winkel op een willekeurige dag vuurwerk kunt kopen. Niet zo gek dus dat ook tijdens Fallas kunt genieten van vuurwerkshows van wel 20 minuten. Anders dan de Mascletà waarbij het vooral om de knallen gaat, wordt er bij de vuurwerkshows siervuurwerk afgeschoten. Ze vinden plaats op 16 en 17 maart om middernacht en op 18 maart om 1u ’s nachts, naast het Palau de les Artes, in de Ciudad de las Artes y Ciencias.

6 La Ofrenda

Fallas is eigenlijk een religieus feest. Op 17 en 18 maart vindt daarom de Ofrenda plaats, waarbij mensen klederdracht, de Falleras, vaak met hun hele gezin in klederdracht tijdens een lange optocht een bloem brengen naar Plaza de Virgen. Daar staat een grote houten Falla van de Maagd Maria. Alle bloemen die aangeboden worden, worden gebruikt om de houten stellage te vullen en zo vorm te geven aan Maria. Voor vele Falleras is dit emotioneel, dus verbaas je niet als je mensen traantjes ziet wegpinken.

7 Churros en buñuelos

Overal in de straten zal je kraampjes met eten en drinken vinden. Wat je niet mag overslaan zijn de stands waar je churros en buñuelos kunt kopen, erg traditioneel tijdens Fallas. Buñuelos doen me erg denken aan oliebollen, en vooral de buñuelos de calabaza (pompoen) zijn erg lekker. Hier lees je waar je de lekkerste churros en buñuelos kunt vinden.

8 Het laatste hoogtepunt van Fallas: La Cremà

Op 19 maart komt Fallas ten einde. Nog 1 keer kun je genieten van een mega Mascletà en alle Fallas bewonderen. In de avond zullen alle beelden worden verbrand tijdens La Cremà, op de winnende ninot na. Bedenk je dat de Fallas vaak op kruispunten staan en omringt worden door hoge huizen. Het vuur moet daarom heel goed gecontroleerd worden door de brandweer zodat er niets anders in de fik vliegt. Erg indrukwekkend om de hoge vlammen te zien en de warmte te voelen, samen met vele andere mensen. Als laatste wordt de grootste Falla op het stadhuisplein verbrandt, wat samengaat met vuurwerk.

Na de Cremà komt er dus een eind aan 3 weken gekkenhuis en zul je geen straatfeest meer tegenkomen. Op 20 maart is het zelfs alsof er nooit iets gebeurd is, de straten zijn schoon en er is nergens meer as te zien.

Wat vind jij het leukste onderdeel van Fallas? Als je al deze hoogtepunten van Fallas al eens hebt meegemaakt, dan zul je dit vast herkennen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.