11 x leuke dingen doen in Valencia in de winter 2022/2023

Het is inmiddels weer bijna winter en ook in dit seizoen is er weer van alles te doen in Valencia. In deze post lees je alles over de evenementen in december, januari en februari. Voorlopig is er nog niet veel bekend over de eerste maanden van het nieuwe jaar, maar dat zal ik tegen die tijd hier aanvullen. Des te meer is er te doen in december, met natuurlijk lichtjes, kerst en oud en nieuw.

11. Concerten in La Pérgola in La Marina

18 en 25 februari // La Marina

In de haven van Valencia, aan het begin van de boulevard, worden op zaterdagochtend regelmatig concerten gegeven. Zo ook op 18 en 25 februari. De concerten vinden plaats tussen 11.30 uur en 14.30 uur. Je kunt een entreekaartje kopen voor 5 euro, of gewoon in de omgeving in het gras zitten en naar de muziek luisteren. De bands die hier optreden zijn lokale, Spaanse muziekgroepen.

10. Carnaval in Valencia

11 – 25 februari // Ruzafa

Ook in Valencia wordt carnaval gevierd! Op 11 februari wordt er afgetrapt met vier verschillende optochten in Ruzafa die beginnen vanaf 17.00 uur. Ze komen allemaal samen in het Parque Central. Het weekend daarop is het hoogtepunt. De grote carnavalsoptocht van 18 februari begint om 17.00 uur en duurt maar liefst 5 uur lang. De stoet vertrekt vanuit Parque Granero, een klein park aan de rand van Ruzafa, en loopt vervolgens door de Calle Filipinas naar Calle Pintor Gisbert. Vervolgens komt de optocht langs de Calle Cuba, Calle Sueca en Literato Azorín om vervolgens te eindigen in hetzelfde Parque Granero.

Ook is er in het weekend van 18 en 19 februari een gezellige markt in het Parque Granero. Van 12.00 tot 23.00 uur kun je hier terecht voor dans, muziek, optredens, foodtrucks en gezelligheid.

9. Macro Mascletà

25 februari // Avenida de Levante, Benicalap

Dit jaar begint Fallas extra vroeg. Op 23 februari is er namelijk al de jaarlijkse macro Mascletà. Deze wordt afgestoken om 21u ’s avonds en is een spektakel van licht, kleuren en geluid. Erg indrukwekkend! Hieronder op de kaart zie je exacte locatie.

8. Chinees Nieuwjaar

21 januari // Calle Pelayo tot Plaza del Ayuntamiento

Op zaterdag 21 januari wordt in het centrum van Valencia het Chinese nieuwjaar gevierd. Er is een grote optocht met die begint in Calle Pelayo en eindigt op Plaza del Ayuntamiento. De optocht begint om 18u en bestaat uit onder andere traditionele dans en muziek. Ook zijn er van 11u tot 17.30u verschillende workshops die in het teken van de Chinese cultuur staan op Plaza del Ayuntamiento.

7. Reyes Magos

4 januari – 18.00 uur // Cabañal
5 januari – 16.30 uur // Haven van Valencia.
5 januari – 18.00 uur // Plaza Ayuntamiento

Nadat er door de pandemie twee jaar lang niet op de traditionele manier Die Koningen werd gevierd in Valencia, wordt dat in 2023 dubbel en dwars goedgemaakt. Er zijn dit jaar twee optochten. De eerste is op 4 januari om 18.00 uur. De route loopt door de wijk El Cabañal en begint op de Avenida Malvarrosa, kruist de Avenida de los Naranjos en loopt vervolgens naar de Calle de la Reina. Verder komt de stoet langs de Calle Pintor Ferrandis, Antonio Juan en Serrería.

Op 5 januari komen de koningen aan met de boot in de haven van Valencia, vlak naast het Klokgebouw aan het einde van Avenida del Puerto. Dit evenement begint om 16.30 uur. Vervolgens is de optocht in het centrum, driekoningen, is er traditiegetrouw de optocht van de drie magische koningen door het centrum van Valencia. De tocht duurt ongeveer twee uur lang en bestaat uit grote versierde karren en het rondgooien van snoep. De stoet loopt via Alameda naar Plaza del Ayuntamiento.

6. Oud en nieuw in Valencia

31 december // Plaza de la Virgen

In Valencia vieren de meeste mensen Oud en Nieuw thuis bij familie. Ook zijn er veel mensen die op Plaza del Ayuntamiento verzamelen. Hier wachten ze de 12 slagen van de klok af en eten ze 12 druiven. Daarna is er een concert met verschillende DJ’s. Je leest hier meer over Oud en Nieuw in Valencia.

5. Feria de artesania de navidad

29 nov / 6 jan – 10:30u-14:00u / 16:30-21:00u // Plaza de la Reina

Op Plaza de la Reina is er voor de ingang van de kathedraal een gezellig marktje te vinden met allerlei handgemaakte en typische producten uit Valencia. Leuk om langs de in totaal 27 stands te wandelen, als je bijvoorbeeld de kathedraal gaat bezoeken of als je in het centrum bent.

4. Kermis

1 Dec / 22 Jan – Avenida de Francia / Haven

Tijdens de kerstperiode is er altijd een grote kermis te vinden in de buurt van de haven, ter hoogte van de Avenida de Francia. Alle mogelijke attracties zijn er te vinden.

3. Kerst in Valencia

Over leuke dingen doen in de winter in Valencia gesproken, kerst vieren in Valencia is een hele ervaring op zich. De zon schijnt en het kan ’s middags zelfs warm worden. Maar zodra het donker wordt en de lampjes aan gaan is het volop kerst. Er zijn zelfs kerstmarktjes en een schaatsbaan. Niet dezelfde die we in Nederland gewend zijn, maar toch zijn ze de moeite waard. Lees hier alles over kerst in Valencia en de verschillende kerstmarktjes die er te bezoeken zijn.

2. Marathon van Valencia

4 december om 8.30u // heel de stad

Op zondag 4 december is het weer tijd voor de marathon van Valencia. De start en finish zijn vanuit la Ciudad de las Artes y las Ciencias. Er heerst altijd een gezellige sfeer en als het lekker weer is, is het zeker een aanrader om de stad in te gaan en iedereen aan te moedigen! Op de site van Marathon Valencia lees je alles over de route en aanmeldingen.

1. Begin van de kerstperiode

2 december om 19:00u // Plaza del Ayuntamiento

Op 2 december om 19:00 uur worden alle kerstlampjes aangestoken op Plaza del Ayuntamiento. Er staat altijd een grote kerstboom en dit jaar zijn er meer lichtjes dan ooit. Ook wordt de schaatsbaan geopend die midden op het plein te vinden is. .

Genoeg leuke dingen om te doen in de winter in Valencia dus! Ben jij al eens in deze Spaanse stad geweest in de winter?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.