12 x leuke dingen doen in Valencia in de lente 2022

Nu Fallas voorbij is en de lente officieel is begonnen, zet ik op een rijtje welke leuke dingen er te doen zijn in Valencia in de lente. Het grote evenement van dit seizoen is de Semana Santa. Onderaan dit artikel vind je alle info over de paasweek en het programma van de belangrijkste processies. Verder zijn er dit seizoen concerten, marktjes en andere leuke evenementen, dus je hoeft je in ieder geval niet te vervelen!

1. Levend militair museum

In het weekend van 20 en 21 mei kun je het levende militair museum bewonderen in straten rondom het militair museum in de calle General Gil Dolz 6. Dit is vlakbij de bloemenbrug. Er worden verschillende optochten georganiseerd van historische auto’s en er worden gevechten nagespeeld. Ook lopen er allerlei mensen rond in historische militaire uniforms. Het evenement is geopend op zaterdag van 10 tot 14.40 en van 16.00 tot 21.00 uur. Op zondag eindigen de activiteiten om 14.00 uur.

2. Vliegerfestival

Op maandag 10 april wordt er sinds een aantal jaar opnieuw het vliegerfestival georganiseerd. Op het strand van Malvarrosa kun je vanaf 11.00 uur allerlei soorten vliegers bewonderen, van groot tot klein. Aanrader!

3. Wijnproeverij in het Turiapark

Van 13 t/m 17 april is er de jaarlijkse wijn- en tapas-proeverij in het Turiapark, tussen de bloemenbrug en de brug bij metrostation Alameda. Verdeelt over heel veel verschillende standjes kun je allerlei soorten Valenciaanse wijnen en specialiteiten proeven. Bij binnenkomst koop je daarvoor een kaartje met tegoedbonnetjes voor 12 consumpties. Ook krijg je daarbij je eigen wijnglas. Het kan op sommige momenten erg druk zijn op het terrein, dus wees daarop voorbereid. Wil je liever de drukte vermijden, ga dan iets eerder op de dag of doordeweeks. Een goede tip om iets leuks te doen in Valencia in de lente.

4. Het boekenfestival

Van 27 april t/m 7 mei vindt het boekenfestival plaats in de Jardines de Viveros. Er zullen ongeveer 65 verschillende stands zijn van Valenciaanse boekwinkels. Er zijn lezingen, concerten en theater. Helaas zijn grote delen van dit evenement in het Valenciaans, maar het is leuk en gezellig om de sfeer te proeven en tussen de boeken te neuzen.

5. Concerten van La Pérgola La Marina de Valencia

Over leuke dingen doen in Valencia in de lente gesproken. Op de zaterdagen 15, 22 en 29 april, 6, 13, 20 en 27 mei en 3 juni zijn er kleine concerten in de Pergola, vlak naast Marina Beach Club. De concerten zijn ’s ochtends, van 11.30 uur tot 14.30 uur. Vaak spelen er wat minder bekende Spaanse en Valenciaanse bands. het is kleinschalig, maar er hangt een gezellige sfeer en er zijn foodtrucks. Dit jaar moet er voor het eerst entree van 5 euro worden betaald.

6. Meat Carnaval

Ben je een echte vleeseter en houd je van barbecues? Dan moet je een kijkje nemen bij het Meat Carnaval Festival van 11 t/m 14 en van 18 t/m 21 mei. Tijdens dit festival wordt allerlei soorten vlees klaargemaakt op grootse manier en je kunt het allemaal proeven. Het evenement is te vinden op het terrein aan het einde van Avenida de Francia, op het grote open terrein.

7. Un lago de conciertos, Berklee

Gratis concerten bijwonen op een mooie locatie in de buitenlucht. Daar zegt natuurlijk niemand nee tegen. Op 14 en 21 april, 19 en 26 mei worden er in La Ciudad de las Artes y Ciencias iedere keer om 19.30 uur een concert van een uur gegeven door studenten van het muziekcollege Berklee. Iedere avond zal een een verschillende muziekstijl centraal staan, van jazz en rock tot funk en Spaanse muziek.

8. Het feest van Andalusië

De Feria de Andalucía wordt dit jaar weer gevierd in het Turiapark op het terrein tussen de Alamedabrug en de bloemenbrug. Het evenement vindt plaats van 28 april t/m 7 mei. Tijdens dit feest vindt je allerlei verschillende tenten waar je typische producten uit Andalusië kunt proberen, zoals Rebujito, een soort cocktail met een mengsel van witte wijn en 7up, of boquerones. Mensen lopen er rond in de typische flamenco jurken en de sfeer is heel gezellig. Een aanrader om iets leuks te doen in Valencia in de lente!

9. Ruzafa Fashion Week

Van 28 april t/m 7 mei is er een grote kledingmarkt waar je de leukste kleding kunt vinden. Er is veel korting, soms tot wel 70%. De markt is te vinden in de Calle Burriana 10.

10. Markt in Mercado Colon

In Mercado de Colon is er een speciale lentemarkt met allerlei kraampjes met handgemaakte producten. De markt is te bezoeken van 28 april t/m 1 mei van 11 uur ’s ochtends tot 9 uur ’s avonds.

11. Markt op Plaza del Ayuntamiento

Van 21 april t/m 7 mei is er ook op Plaza del Ayuntamiento een vergelijkbare maar grotere markt te vinden met allerlei handgemaakte spullen. Het kleding tot sieraden en locale producten, alles verdeeld over 32 kraampjes.

12. Semana Santa Marinera

Van 31 maart t/m 9 april is in heel Spanje de Semana Santa, de paasweek. Omdat Spanje een katholiek land is, is deze week heel belangrijk. Er zijn indrukwekkende processies waarbij altaars op de schouders van mannen in gewaden met puntmutsen worden gedragen. Dit zijn verschillende broederschappen van kerken in Valencia. Ieder broederschap heeft een andere kleur kostuum. Vooral in Zuid-Spanje wordt de Semana Santa heel uitbundig en indrukwekkend gevierd. In Valencia heeft deze week een iets ingetogener karakter. Het speelt zich vooral af op het strand en in de wijk Cabañal.

Gedurende de hele week zijn er verschillende processies te zien. Iedere kerk organiseert zijn eigen optochten. Ook zijn er gezamenlijke processies tussen alle kerken, die daardoor ook veel groter zijn. De belangrijkste en mooiste processie is te zien op Goede Vrijdag om 18.30u en op Eerste Paasdag om 13u. Hierbij dragen deelnemers mooie kostuums, wordt er indrukwekkende muziek gemaakt en dragen de deelnemers van de optocht een altaar. Op deze kaart kun je zien waar de kerken zich precies bevinden.

Hieronder volgt een selectie uit het programma van de Semana Santa in Valencia. De optochten vertrekken vanuit de desbetreffende kerk.

Programma Semana Santa Marinera 2022

Zondag 02 april

Santa María del Mar

11.00u: Processie Domingo de Ramos, waarbij mensen met grote palmentakken een route door de wijk afleggen.

Jesús Obero San Mauro Mártir

10.00u: Processie Domingo de Ramos.

Nuestra Señora del Rosario

09.30u: Processie Domingo de Ramos.

Nuestra Señora de los Ángeles

11.00u: Grote processie van de hele kerk.

Cristo Redentor San Rafael

10.00u: Processie

Witte donderdag 6 april

Santa María del Mar

00.00u: Processie van de Stilte. Grote stoet waarbij een altaar wordt gedragen. Vertrek en aankomst bij de kerk.

Jesús Obrero San Mauro

23.15u: Processie van de Stilte.

Nuestra Señora del Rosario

22.00u: Processie.

23.45u: Processie met fakkels. Grote stoet waarbij een altaar wordt gedragen. Vertrek en aankomst bij de kerk.

Cristo Redentor San Rafael

00.00u: Vía crucis.

Goede vrijdag 7 april

18.30u: Grote optocht met mooie muziek georganiseerd door alle kerken samen. Vertrekpunt is de kerk Nuestra Señora de los Ángeles en eindpunt is de kerk Nuestra Señora del Rosario. Zoals bij alle processies draagt de stoet een groot altaar.

Santa María del Mar

09.30u: Processie van de vía cruices. Vertrek en aankomst van de stoet bij de kerk.

Jesús Obero Mauro

11.00u: Processie van de vía crucis.

Nuestra Señora del Rosario

09.30u: Processie van de vía crucis.

Nuestra Señora de los Ángeles

10.00u: Processie van de vía crucis.

Zaterdag 8 april

Santa María del Mar

18.30u: Processie.

Cristo Redentor San Rafael

00.00u: Processie

Eerste paasdag 9 april

13.00u: Mooie processie waar alle kerken aan mee doen. Deelnemers hebben mooie kostuums aan en er zijn veel bloemen. De route start bij Mercado de Cabañal en eindigt bij de kerk Nuestra Señora del Rosario.

Genoeg evenementen en leuke dingen om te doen in Valencia in de lente. Je zult je in ieder geval niet vervelen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.