10 leuke dingen doen in Valencia in de zomer 2022

Als je dacht dat het na Fallas wel klaar was met feest in Valencia, dan heb je het mis! Er is genoeg leuks te doen in Valencia in de zomer. De meeste evenementen van het jaar vinden in de zomer plaats, waaronder de Feria de Julio. Dat is een groot feest gedurende de hele maand juli met veel speciale evenementen. Verder is er ook in juni en augustus is er genoeg te beleven en te doen. Dit artikel zal steeds worden bijgewerkt wanneer er meer details en nieuwe evenementen bekend zijn. Lees snel verder voor 9 ideeën ter inspiratie voor leuke dingen in de zomer in Valencia. Alle locaties vind je terug op de kaart onderaan deze pagina.

1 Gran Feria de julio

1 t/m 25 juli

Na de pandemie is de Gran Feria de Julio weer helemaal terug van weggeweest zonder restricties. Het grootste evenement van de zomer van Valencia wordt dit keer gevierd van 1 t/m 31 juli. Er zijn verschillende feesten, concerten, en bovendien veel vuurwerkshows en andere gebeurtenissen die je niet mag missen. Ik noem hier de belangrijkste en leukste dingen die je tijdens de Gran Feria de Julio kunt doen. Helaas zijn er nog maar een paar data bekend waarop evenementen plaatsvinden, dus zodra er meer bevestigd wordt, pas ik dit aan. Hier vind je alles over het complete programma tot nu toe.

Conciertos de Viveros

Gedurende de hele maand zijn er concerten in de Jardines de Viveros. Entree is betaalbaar en in het park zijn er verschillende foodtrucks. Het programma is al bekend en onder anderen La Oreja de Van Gogh en Simple Minds treden op.

Gran Nit de Julio

De nacht van 23 op 24 juli staat bekend als de Gran Nit. Gedurende de hele avond en nacht zijn er allerlei activiteiten en concerten door heel de stad. Musea zijn tot middernacht geopend, er zijn optochten met muziek, dansvoorstellingen en er is een grote vuurwerkshow.

La Batalla de Flores

Een andere traditie tijdens de Feria de Julio is de Batalla de Flores. Dit is een optocht van met bloemen versierde wagens, getrokken door paarden. Het publiek bekogeld de optocht met nog meer bloemen. Om erbij te mogen zijn moet je wel een kaartje kopen. Met deze gebeurtenis wordt de Gran Feria traditioneel afgesloten.

Kermis in het Turiapark

Tussen de Bloemenbrug en metrostation Alameda is er de hele maand kermis.

Vuurwerkshows

Zoals tijdens iedere Feria de Julio zijn er ook deze editie grote vuurwerkshows. Het is nog niet bekend wanneer de spektakels precies te zien zijn. Zodra er meer info over bekend is, zal ik dat hier delen!

2 Un Lago de Conciertos

2, 27, 28, 29 juli

Iets anders leuks om te doen in de zomer in Valencia is gratis concerten bijwonen op een mooie locatie in de buitenlucht. Daar zegt natuurlijk niemand nee tegen. Op 2, 27, 28 en 29 juli worden er in La Ciudad de las Artes y Ciencias iedere keer om 20:00 uur concerten gegeven door studenten van het muziekcollege Berklee. Elke keer zal een een verschillende muziekstijl centraal staan, van jazz en rock tot funk en Spaanse muziek.

3 Zwembaden

11 juni t/m 4 september

Als je zin hebt om lekker te zwemmen, maar de zee wel even gezien hebt, dan zijn er een aantal leuke zwembaden te vinden waar je heerlijk kunt afkoelen. Vanaf 11 juni is het zwemseizoen geopend. Een aantal leuke zwembaden in Valencia zijn Piscina del Parque del Oeste, Piscina de la Hípica en Piscina del Parque de Benicalap. Kijk op de kaart onderaan deze pagina waar je deze zwembaden kunt vinden.

4 Corpus Christi

14 t/m 22 juni

De meerderheid van alle Spaanse feesten is religieus. Zo ook het Corpus Christi, dat wordt gevierd van 14 t/m 22 juni.

Dit feest dateert uit het jaar 1355 en is één van de oudste van Valencia. Het is vergelijkbaar met ons Pinksteren, al wordt het niet op dezelfde data gevierd. Elk jaar bestaat het Corpus Christi onder andere uit optochten met altaren, verschillende dansvoorstellingen met bijzondere klederdracht, optochten met enorme poppen en andere processies waarbij vanaf mooi versierde balkons, water en bloemen op de deelnemers wordt gegooid. Alles vindt plaats op en rond Plaza de la Virgen.

Een korte opsomming van de activiteiten:

vrijdag 17 juni
  • 20:00u – De grote altaren worden vervoerd naar Plaza de la Virgen
  • 23.30u – Traditionele dans op en rond Plaza de la Virgen
zaterdag 18 juni
  • 19.30u – Theaterstuk op Plaza de la Virgen over de Corpus
  • 23.00u – Concerten
  • 00.00u – Feestnacht met muziek, optochten en voor versierde balkons.
zondag 19 juni
  • 9.00-9.30u – Klokken luiden vanuit de Micalet
  • 12.00u – Één van de oudste optochten door het centrum van Valencia, bestaande uit mensen in mooie en bijzondere kostuums.
  • 16.30u -Optocht door het centrum van de grote altaren die op Plaza de la Virgen staan,
  • 17.30u – Optocht van grote poppen die bijbelse figuren moeten voorstellen door het centrum.

5 Noche de San Juan

24 juni

In de nacht van 23 op 24 juni wordt San Juan gevierd. Dit is de traditionele viering van de kortste nacht van het jaar. Op het strand van Malvarrosa zullen er die nacht overal groepen mensen samenkomen om kampvuren op het zand te bouwen. Onderdeel van een de traditie van San Juan is een aantal keer over het kampvuur heen springen. Zo wordt alle negatieve energie achtergelaten en de zomer welkom geheten. Op Malvarrosa zul je niet alleen veel Spaanse groepen vrienden en familie, maar ook veel groepen studenten en zigeuners zien. Bijzonder om mee te maken en dus een aanrader!

6 Water Fest

25 en 26 juni

In het weekend van 25 en 26 juni wordt er vanaf 11:00 uur in La Marina een waterfestival georganiseerd. Dit evenement is leuk voor de hele familie en bestaat uit een groot aantal springkussens en parcours in het water, en concerten en foodtrucks rond La Pérgola. De springkussens in het water zijn vrij toegankelijk. Voor de concerten en foodtrucks moet je een entreekaartje van 5 euro betalen. Het evenement heeft als bedoeling het vergroten van het bewustzijn over water bij kinderen. Groot deel van het evenement is daarom ook gefocust op jong publiek.

7 Moros y Cristianos del Marítimo

30 juni t/m 3 juli

Aan de boulevard aan het strand van Malvarrosa is van 30 juni t/m 3 juni een middeleeuwse markt te vinden die in het teken staat van de Moros y Cristianos. Dit is het evenement dat de verovering van Valencia door de Christenen op de Moren herdenkt. De markt wordt op 30 juni om 19u geopend. Alles is in Middeleeuwse sferen en naast allerlei shows bij de markt is er op 2 juli om 20u een optocht van mensen verkleed als Christenen en Moren in de Calle de la Reina. Op 3 juli is er de traditionele eindoptocht, onder andere door de Calle de la Reina en rond de Mercado del Cabañal, waar je de deelnemers in hun mooiste kostuums kunt bekijken.

8 Zomermarkt aan de boulevard

1 juni t/m 30 september

Op de boulevard van het strand van Cabañal is er tussen 1 juni en 30 september een zomermarkt te vinden met allerlei handgemaakte spullen. Er staan in totaal 31 kraampjes die iedere dag vanaf 11u open gaan.

9 Gay pride

24 t/m 26 juni

In het weekend van 24 t/m 26 juni vind er de optocht van de Gay Pride plaats in het centrum van Valencia. Ook zijn er verschillende concerten en na afloop van de optocht is er een vuurwerkshow op Plaza del Ayuntamiento. Tijdstippen zullen later bekend worden gemaakt.

10 Nits de Vivers

29 juli t/m 30 augustus

Na de Feria de Julio en de Conciertos de Viveros is het nog niet afgelopen met muziek in het park. Vanaf 29 juli start er een maand lang concerten van allerlei verschillende muziekstijlen en Spaanse bands. Natuurlijk zijn er ook foodtrucks. Ben je deze zomer in Valencia en wil je wat leuks doen? Via deze link zie je wie er wanneer optreedt en koop je entreekaartjes.

Benieuwd naar de plannen voor de herfst? Die vindt je hier.

Lees hier alles over vakantie in Mallorca!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Reageren?
Laat hieronder je reactie achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *