10 typische producten die Spanjaarden graag in de supermarkt kopen

Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen. Benieuwd wat Spanjaarden over het algemeen kopen? Lees snel verder voor 10 typisch Spaanse producten, een greep uit het winkelmandje!

Je kunt deze producten trouwens zelf ook ontvangen via Ervaar Spanje Thuis!

1 Tipisch Spaanse producten, de Spaanse Ham

Spaanse ham is natuurlijk hét typisch Spaanse product. In bijna iedere Spaanse bar kun je de beenhammen aan het plafond zien hangen en er staat regelmatig een half aangesneden ham op de toonbank. Ook kopen families vaak halve of zelfs complete hammen om ze thuis zelf stukje bij beetje aan te snijden. Daarnaast bestaan er cursussen om de ham op de professionele manier te leren snijden.

De Spaanse ham is onder te verdelen in twee soorten, die vervolgens weer verschillende variaties hebben. Het zijn de Iberische ham en de Serrano ham. De voeding dat het varken krijgt bepaald over het algemeen het verschil.

Iberische ham

Iberische ham komt van het zwarte Iberische varken. Dit type is een beschermde soort en er gelden strenge regels voor het fokken en verzorgen van deze dieren. Zo hebben ze een minimum aantal hectare groen nodig waar ze vrij rondlopen en een streng dieet wat alleen maar uit eikeltjes bestaat. Dit zorgt voor de bijzondere smaak van de ham. Een voorbeeld van dit type is de Pata Negra de Bellota, ook wel te herkennen aan de zwarte hoef van de ham. Een hele ham van deze soort kan maar liefst rond de 300 euro kosten! Een echte delicatesse dus. Voor Iberische ham worden ook wel eens andere varkens gebruikt die bijvoorbeeld 75 of 50% van Iberisch ras zijn. De hammen van deze varkens hebben andere etiketten die je herkent aan de kleur en zijn vaak ook wat goedkoper.
Bestel je in een restaurant Spaanse ham, dan krijg je negen van de tien keer de Iberische variant.

Opzoek naar het perfecte cadeau voor een Spanjeliefhebber? Neem dan hier een kijkje!

Serranoham

Serranoham komt van normale witte varkens. Deze ham gaat vooral op broodjes en is niet direct om als tapas van een bord te eten, zoals je vaak in restaurants ziet. 90% van de varkens in Spanje valt onder deze groep en het wordt ook meer verkocht dan Iberische ham, onder andere door de prijs. Ter vergelijking, de prijs voor een hele Serranoham ligt rond de 80 euro. Ik merk het smaakverschil tussen Serrano en Iberische ham niet echt, waarschijnlijk omdat ik geen echte kenner ben. Ik vind beide hammen in ieder geval even lekker!

Het productieproces van de hammen is voor beiden hetzelfde. Eerst worden ze ingesmeerd met zout en daarna gedroogd in een koude en droge omgeving. Hoe langer gedroogd, 10 tot 15 maanden, des te intenser de smaak.

2 Lomo

Een van de andere, zeer typische producten in Spanje en één van mijn favorieten, is Lomo. Dit zijn flinterdunne stukjes gedroogde varkenshaas. Erg lekker als tapas en met een glas wijn, of gewoon als tussendoortje thuis. Bij het productieproces van Lomo wordt de worst een paar dagen in een mix van paprikapoeder, oregano, knoflook en zout gelegd. De kruiden zitten dus alleen aan de buitenkant. Hierna moet het vlees een paar maanden moet drogen.

3 Salchichón

Nog lekker hapje bij de borrel is de Salchichón. Deze lijkt op Lomo, maar heeft een andere samenstelling. Een klein percentage varkensvet gaat namelijk door het varkensvlees. Verder wordt het vlees gemixt met onder andere peper en nootmuskaat en zitten de kruiden dus niet alleen aan de buitenkant zoals bij Lomo het geval is. De worst wordt net als de ham en Lomo gedroogd, maar is sappiger dan Lomo door het verwerkte vet.

4 Chorizo

Iedereen kent de Chorizo. Deze hoort sowieso in de lijst typisch Spaanse producten en mag niet ontbreken op een tapasavond. Het verwerkingsproces van Chorizo is gelijk aan de Salchichón, waarbij als enig verschil een pittige paprikapoeder is. Deze gaat bij het vlees en zorgt voor de pittige smaak en de rode kleur.

5 Sobrasada

Sobrasada is Chorizo maar dan zachter. Zo zacht zelfs dat je Sobrasada prima op brood of een toastje kunt smeren. Zo heb je direct lekkere tapas! Net als Chorizo is dit product vol van smaak door de paprikapoeder, zout en peper.

6 Paté

Smeerleverworst in Spanje bestaat voornamelijk uit Iberische ham of patrijs. Een echte lekkernij onder veel Spanjaarden die het vaak eten bij speciale gelegenheden.

7 Vis en zeevruchten, vers of in blik

Naast het vele vlees, zijn Spanjaarden ook echte visliefhebbers. Kabeljauw, forel, sardientjes, tonijn (uit blik) en ansjovis (anchoas) zijn een paar van de favorieten. Die laatste wordt vaak lange tijd in zout geweekt en wordt als lekkernij met bijvoorbeeld chips gegeten. Favoriet is ook de vis of mosselen uit blik te eten. Daarnaast zijn Spanjaarden gek op inktvis (calamar) en baby inktvisjes (chipirones). Echt typisch Spaanse producten dus.

8 Olijfen

Spanje is nummer 1 in de export van olijfolie, dus wat is er nu Spaanser dan een olijf? De uitgestrekte olijfvelden zijn in ieder geval een typisch beeld in Zuid-Spanje. Een schaaltje olijven kan bijvoorbeeld ook niet ontbreken met een biertje in een restaurant of bar. Ook vind je ze vaak gevuld met bijvoorbeeld anchovis.

Om olijven eetbaar te maken, moeten ze voordat ze in een blik of potje terecht komen, eerst worden gepekeld. Gedurende een paar maanden tot een jaar liggen ze in een zoutbad. Op die manier zijn ze niet zo bitter meer.

9 Typisch Spaanse producten en groente

In principe eten Spanjaarden veel dezelfde groente als wij doen in Nederland. Een paar soorten die in veel gerechten worden gebruikt zijn asperges, rode paprika, groene pepertjes en artisjok. Ook bonen zie je veel in de Spaanse keuken. De rode paprika, in het Spaans Pimiento del Piquillo, kun je op veel plekken als tapas bestellen. Vaak worden ze gegrild of geroosterd of gevuld met kaas of vlees.

10 Zoetig

De meeste Spanjaarden zullen zeggen dat ze meer van zoutig houden, maar natuurlijk zijn er ook mensen die liever zoet hebben. Typische Spaanse koekjes zijn rosquillas (een soort mini donut) of Tortas de Anis. In olijfolie bakt men deze platte koeken gebakken en daarna strooit men er anijs overheen.

Heb je trek gekregen en zou je deze producten thuis willen ontvangen, neem dan hier een kijkje!

En ben je opzoek naar het perfecte cadeau voor een Spanjeliefhebber? Hier vind je de inspiratie die je nodig hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.